Zalmbowl met farro en Vietnamese dipsaus
Deze zalmbowl met Vietnamese dipsaus en farro (een Italiaanse graansoort) komt uit het kookboek Boordevol groenten van Tracy, Dana, Lori en Corky Pollan. Oftewel: de familieleden van Michael Pollan, die je misschien kent van de uitspraak ‘Eat. Not too much. Mostly Plants‘. Ook zijn familieleden (en schrijvers van het kookboek) houden vast aan dat credo.
Sterker nog: ze zetten het om in de praktijk met 101 recepten voor flexitariërs, gebundeld in hun kookboek. Wij mogen dit recept voor deze zalmbowl met Vietnamese dipsaus (nuoc cham) en farro alvast met je delen.
“We aten deze verslavende zalmbowl met Vietnamese nuoc cham voor het eerst bij Axe, een populair restaurant in Venice, Californië, dat intussen gesloten is. We hebben het recept nooit weten te bemachtigen, maar we hebben ons best gedaan om de heerlijke smaak te reproduceren. Wel hebben we de zilvervliesrijst in het oorspronkelijke gerecht vervangen door het eiwitrijke farro, een Italiaanse graansoort.”
Zo maak je de zalmbowl met farro
Voor de zalm en farro
Meng in een brede, lage schaal de sojasaus met de mirin, de rijstazijn, de sesamolie en de avocado-olie. Leg de zalmfilets in de marinade en keer om, zodat beide kanten met marinade bedekt zijn. Zet afgedekt minimaal 20 minuten tot 1 uur in de koelkast.
Plaats een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor tot 200 °C.
Breng de bouillon met 240 ml water in een middelgrote pan aan de kook. Voeg ½ theelepel zout en de farro toe, zet het vuur lager en laat 20 tot 25 minuten met een deksel op de pan zachtjes koken, totdat het vocht is opgenomen.
Voor de Vietnamese nuoc cham
Meng in een kleine pan de suiker met 1 eetlepel water en ½ theelepel limoensap. Verhit al roerend 1 minuut op middelhoog vuur, totdat de suiker is opgelost. Laat al roerend 3 tot 5 minuten koken, totdat het suikermengsel indikt tot een siroop. Haal van het vuur, schenk het suikermengsel in een kleine kom en voeg 2 theelepels limoensap, de vissaus, de knoflook en eventueel de chilipeper toe. Meng goed en zet apart.
Voor de bowls
Verhit de avocado-olie in een grote ovenbestendige koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Leg de zalm met de bolle kant naar beneden in de pan en bak 3 minuten zonder te roeren, totdat er een mooi bruin korstje ontstaat. Keer de filets voorzichtig om en zet de koekenpan in de oven. Bak 3 tot 5 minuten voor zalm die nog rauw is vanbinnen, of 6 tot 7 minuten voor doorbakken zalmfilets. Haal de koekenpan uit de oven.
Verdeel de farro over vier serveerkommen en leg in elke kom een zalmfilet. Verdeel alle groenten en kruiden in vier even grote porties en leg rond de zalm. Besprenkel met de saus en zorg ervoor dat zowel de farro als de zalm en de groenten bedekt zijn. Garneer elke kom met 1 eetlepel pinda’s en serveer.
Boordevol groenten van Tracy, Dana, Lori & Corky Pollan (Kosmos Uitgevers) is nu te koop voor € 29,99.
Meer lekkere bowls
- Culy Homemade: zomerse poké bowl met watermeloen
- Scandinavische rijstbowl met zalm en mierikswortel
- Culy Homemade: vega buddha bowl met couscous, pompoen en srirachayoghurt