Culy Homemade: zalm tataki met knapperige gember en ponzu
Vergeet zalm carpaccio, want deze zalm tataki met knapperige gember en ponzu is nog véél lekkerder. Het is bovendien een indrukwekkend gerecht om te zien, dus ook tof om mee uit te pakken tijdens de feestdagen of een andere feestelijke gelegenheid (een romantisch avondje bijvoorbeeld).
Hou je van sushi, dan ga je deze zalm tataki heerlijk vinden. Tataki is namelijk een Japanse bereidingswijze waarbij vis of vlees even kort wordt dichtgeschroeid. Het wordt zo goed als rauw geserveerd, maar wel met een smaakvol geroosterd randje.
Laat je niet afschrikken door het “frituren” van de knapperige gember: het is niet ingewikkelder dan een ei bakken (en bovendien een leuke techniek om weer achter de hand te hebben).
Zalm tataki met knapperige gember en ponzu
Meng de gemberreepjes met een snuf zout. Zet een puntzeef klaar op een hittebestendige kom.
Verhit de olie in een sauspannetje op medium vuur en bak daarin de reepjes gember in zo’n 3 minuten goudbruin en knapperig. Roer ze af en toe los met een vork. Giet de hele inhoud van het pannetje door de puntzeef. Laat de reepjes gember 3 minuten afkoelen (dan worden ze knapperig). Laat de olie verder afkoelen.
Snijd ondertussen de komkommer en koolrabi in dunne, gelijke plakjes. Leg ze in een bakje en zet opzij tot gebruik.
Meng de afgekoelde gemberolie met de sojasaus, mandarijnsap, rijstazijn en de maple syrup. Proef of ‘ie goed op smaak is. Meng deze dressing door de komkommer en koolrabi. Zet weer even opzij.
Dep de zalm droog met een stukje keukenpapier. Roer de sesamzaadjes en het korianderzaad samen met wat zout en peper door elkaar op een bord. Rol de zalm erdoorheen, tot alle kanten bedekt zijn met de zaadjes. Laat 5 minuten liggen.
Laat een scheut olie in een koekenpan heel heet worden (we willen de zalm kort dichtschroeien). Bak de zalm aan een kant ongeveer 1 minuut aan, tot je ziet dat er een bruin korstje ontstaat met daaronder een wit randje. Draai de vis zodat ‘ie ook aan de andere kant kan bakken, ook ongeveer een minuut. Leg de zalm daarna een paar minuten te rusten op een snijplank.
Schep de komkommer en koolrabi op de borden. Snijd de zalm met een scherp mes in plakjes en verdeel ze eroverheen. Bestrooi met nog een snufje zout, de verse kruiden en de krokante gemberreepjes. Druppel tot slot met een lepel nog wat van de dressing van de groenten om de zalm heen.