Culy Homemade: wortelsoep met sinaasappel en snelle pittige olie
Voor deze wortelsoep met sinaasappel halen we een klein beetje inspiratie uit de Mexicaanse keuken. We maken er namelijk een pittige korianderolie bij met jalapeño, als spannende tegenhanger voor de zoete smaak van de wortels. Die is overigens zó gemaakt, met hulp van je keukenmachine.
Wortels en sinaasappel zijn een klassieke combinatie, waar we in dit recept niet teveel aan tornen. Je zou ook gewoon de pittige korianderolie weg kunnen laten, dan houd je een goed basisrecept over voor wortelsoep met sinaasappel.
Wortelsoep met sinaasappel en pittige korianderolie
Verhit een flinke plens olijfolie en/of een klont boter in een grote soeppan. Bak de ui op laag vuur tot ‘ie mooi zacht en gekarameliseerd is, ongeveer 10 minuten.
Voeg de wortels toe, de geraspte schil van de sinaasappel en eventueel de chipotle. Laat even kort bakken. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
Laat de wortels ongeveer 20 minuten zachtjes koken, tot je ze met een lepel kunt fijndrukken tegen de wand van de pan.
Pureer de soep helemaal glad met een staafmixer of in een blender en voeg dan het sap van de sinaasappel toe. Breng op smaak met zout en peper.
Hak ondertussen de jalapeño grof (inclusief zaadjes). Doe de bos koriander (met steeltjes) in een keukenmachine (bewaar een klein beetje voor de garnering) samen met de gehakte jalapeño, de olie en een snuf zout. Draai tot een gladde olie en giet ‘m daarna door een zeef. Bewaar in een bakje en zet opzij.
Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze beginnen te poffen. Schep ze uit de pan.
Serveer de wortelsoep met een grote schep zure room en druppel de pittige korianderolie eroverheen. Maak af met de gepofte pompoenpitten.