Culy Basics: wortelsalade met een Aziatisch tintje
Een goede wortelsalade is een must in ieder huishouden. Hoewel we houden van de Franse versie, klopt ons hart nog net iets sneller bij deze variant met een Aziatisch tintje. Dat wil zeggen: met een dressing van sesamolie, sojasaus, gember en pepertjes en lekkere crunchy pinda’s. Niet alleen lekker bij de barbecue of als bijgerecht tijdens een Aziatisch geïnspireerd diner, maar ook als lunch of lichtere maaltijd.
Een goede tip voor deze wortelsalade is om de wortels zelf te raspen in plaats van te kiezen voor de voorgesneden variant uit de supermarkt. Die is namelijk ontzettend droog en heeft veel minder smaak. Door de wortel zelf te raspen heb je ook nog eens de grootte in de hand. Houd je van dunne reepjes of juist dikke reepjes? Kort of lang? De keuze is aan jou.
Voor deze wortelsalade gebruiken we een half rawitpepertje. Rawits zijn lekker scherp, maar je moet ervan houden. Is pittig niet zo je ding? Je kunt ook minder peper gebruiken of de verse peper inruilen voor een klein schepje gedroogde chilivlokken.
Spiced mudpie met rawitcandy (chocoladetaart met gesuikerde pepertjes)
Zo maak je de wortelsalade
Meng in een kleine kom de sesamolie, sojasaus, limoensap, honing, gember en peper. Zet opzij terwijl je verder gaat met de rest van de wortelsalade.
Pak een grote kom. Doe hier de geraspte wortel in en voeg zout toe. Hussel door elkaar en laat 10 minuten staan, zodat het vocht uit de wortel trekt. Giet de wortel af en dep eventueel de wortel en de kom droog met keukenpapier. Voeg vervolgens de bosui, koriander, pinda’s en peper en zout toe aan de kom met wortel. Meng goed met elkaar.
Pak de dressing erbij en giet deze over de wortelsalade. Hussel de salade nog eens goed en verdeel over de borden.
Maak de wortelsalade af met extra koriander en pinda’s en serveer met wat extra limoen.
Nog meer toffe salades van de Culy-redactie:
- Culy Homemade: overheerlijke andijviesalade met guanciale en knapperige quinoa
- Geblakerde courgettesalade met yoghurt, manouri, tahin en cashewnoten
- Culy Homemade: simpele zomerse pruimensalade met Pecorino en balsamico