Wontons met garnalen en oesterzwam (de perfecte amuse)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F12%2FDSC05194.jpg)
Met deze wontons met garnalen en oesterzwam maak je so-wie-so indruk op je gasten. Want wat is er nou lekkerder dan zo’n huisgemaakt deeghapje met een zelfgemaakte vulling? Maar weinig, kunnen we je vertellen.
Ingrediënten
Voor ongeveer 12 à 15 wontons:- 15 wontonvellen, ontdooid
- Visbouillon
- Een paar blaadjes verse koriander
- Sesamzaadjes
Voor de vulling:
- 200 gram gepelde en gekookte garnalen, in kleine stukjes
- 75 gram oesterzwam, zo fijn mogelijk gehakt
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 duimlengte gember, fijngehakt
- 1 eetlepel sesamolie
- Handje verse korianderblaadjes (of peterselie)
- Scheutje mirin
- Royale snuf zout & peper
Voor de dip:
- 1 eetlepel sriracha
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel sojasaus
De wontons kun je trouwens makkelijk van tevoren maken en invriezen. Dat bespaart je weer wat werk wanneer je gasten over de vloer hebt.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F12%2FDSC05196.jpg)
Wontons met garnalen en oesterzwam
Maak eerst de vulling. Dit gaat het makkelijkst in een keukenmachine, maar als je die niet hebt dan kun je ook alle ingrediënten fijnhakken en door elkaar roeren in een mengkom.
Klaar om de wontons de vouwen? Zet een kom met water en een groot bord klaar. Leg een wontonvel in je handpalm, maak je wijsvinger nat met het water uit de kom en besmeer de buitenste randen van de wonton in met water. Schik een beetje van de vulling in het midden van het wontonvel.
Vouw het vel nu dicht zodat een horizontale rechthoek ontstaat. Breng nu de linkeronderhoek naar de rechteronderhoek en plak ze aan elkaar met wat water. In dit filmpje kun je bekijken hoe dat precies in z’n werk gaat (het gaat om de eerste methode die wordt gedemonstreerd).
Klaar? Breng een grote pan met visbouillon aan de kook en kook de wontons in de bouillon. Ze zijn klaar wanneer ze boven komen drijven.
In tussentijd maak je de dipsaus door de sriracha met de honing en de sojasaus te mengen.
Giet de wontons voorzichtig af en serveer ze met de dip, met wat verse blaadjes koriander en wat sesamzaad.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F12%2FDSC05194.jpg)
Meer amuses?
- Zó feestelijk: 9 x amuses in een glaasje voor kerst
- Een heerlijke kerst-amuse: crème brulée van gesmolten epoisse op speltbrood
- Culy Homemade: ceviche van zeebaars met cranberry, rode biet en steranijs