Wittebonencrème met gepofte paprika en amandelen (spectaculaire dip)
Kom je ook bij de bonenfanclub van Bloeme Burema? De chef en kookboekenauteur laat je in haar boek ‘Briljante Bonen’ zien hoe veelzijdig, tof en lekker bonen wel niet zijn – én hoe makkelijk je ermee kookt. Dit recept met witte bonen is er het perfecte voorbeeld van: een spectaculaire dip die je met behulp van een oven een blender zó klaar hebt.
Bonenfluisteraar Bloeme
Bloeme Burema is werkzaam als kok en stond in de keukens van Euro Pizza en Buffet van Odette in Amsterdam. Ze is ook medeoprichter van pop-uprestaurant Café Soigné. Én ze is een ware bonenfluisteraar.
In haar kookboek ‘Briljante Bonen‘ laat Bloeme je zien dat bonen verre van saai zijn en onzinnig lang in het suffe hoekje hebben gezeten. Bonen zijn juist ontzettend veelzijdig, makkelijk om mee te koken en vreselijk lekker. In haar boek vind je bijvoorbeeld dit verrassende recept met witte bonen.
Geroosterde sugarsnaps met sesamdressing uit ‘Briljante bonen’
Bloeme: “Deze bonencrème leent zich heel goed als spread of dip voor op brood, maar ziet er ook erg spectaculair uit als je hem serveert met crudité, zoals op deze foto. Dit recept laat je zien hoe je zelf paprika’s kunt poffen en ontvellen. Mocht je deze stap liever overslaan, neem dan een pot of blik ontvelde paprika’s, ook hartstikke lekker.”
Wittebonencrème met gepofte paprika en amandelen
- Begin als je gedroogde bonen gebruikt met het weken en koken van de bonen volgens de instructies op pagina 12 in het boek. Laat de bonen afkoelen tot lauwwarm of koud.
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Rooster de paprika’s minimaal 40 minuten in het midden van de oven en keer ze geregeld om zodat ze mooi egaal kleuren. Haal de paprika’s wanneer ze rondom zwart geblakerd zijn uit de oven en doe ze in een kom. Dek af met plastic- of aluminiumfolie en laat 20 minuten rusten en afkoelen.
- Verlaag intussen de oventemperatuur naar 160 °C. Verdeel de amandelen over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze, wanneer de oven op temperatuur is, in 15 minuten goudbruin en knapperig. Laat afkoelen en hak grof.
- Pel de geblakerde velletjes van de paprika’s. Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in grove stukken. Gooi het vocht wat hierbij vrijkomt niet weg.
- Maal in een blender of keukenmachine de grof gesneden paprika’s en het vrijgekomen vocht met de olijfolie, witte bonen en de sherryazijn tot een zijde – zachte crème. Proef en breng op smaak met zout en peper en/of extra sherryazijn. Voeg als de crème te dik is een scheutje water toe.
- Verdeel de bonencrème over een mooi bord en bestrooi met de geroosterde amandelen.
- Serveer met de knoflooktoast. Ook lekker met crudité (zie p. 174 in het boek) of met spiced amandelen (zie p. 182 in het boek) eroverheen.
> Dit recept komt uit het kookboek ‘Briljante Bonen’ van Bloeme Burema (Carrera Culinair) – en dat ligt nú in de winkel.
Meer recepten met witte bonen:
- Culy Homemade: vegetarische witte bonensalade met courgette
- Culy Homemade: witte bonensoep met chipotle en groene kruiden
- Artisjokdip met witte bonen (lekker op de borrelplank)