Culy Basics: simpele witlofsalade met appel
Deze witlofsalade met appel zit vol gelijke delen bitterheid, zoetheid en frisheid. Lekker met Parmezaan, dille en krokant gebakken panko!
Een witlofsalade met appel hoeft helemaal niet zo saai te zijn als je misschien zou denken. Want met smaken als venkel en dille maak je deze salade hartstikke fris. En die frisheid is perfect voor bij het bittere van de witlof.
Zo maak je de witlofsalade:
- Zet een pan op het vuur en verhit de olijfolie.
- Voeg de panko toe aan de pan en bak 10 tot 15 minuten. Schep regelmatig de broodkruimels om, zodat iedere broodkruimel bruin kleurt. Zet de panko opzij en laat afkoelen.
- Maak ook alvast de dressing van de witlofsalade. Doe hiervoor het citroensap, de olijfolie, peper, zout en honing in een kommetje en mix. Zet opzij terwijl je verder gaat met de rest.
- Pluk de witlof los en was goed, zodat alle zandresten zijn verwijderd van de groente.
- Leg de witlof alvast neer op het bord, dit is de basis van de witlofsalade.
- Dan gaan we aan de slag met het snijden van de groente en het fruit. Pak een mandoline of keukenmachine erbij en schaaf de appel. Leg de appel in een kom en druppel wat citroensap eroverheen, zodat de appel niet verkleurt.
- Schaaf daarna de venkel. Druppel ook daarover wat citroensap om verkleuring te voorkomen.
- Leg vervolgens zowel de appel als de venkel over de witlof heen.
- Giet de dressing over de witlofsalade.
- Pak er een kaasschaaf bij en schaaf de Parmezaanse kaas over de salade, zoveel als je wil.
- Bestrooi met de gebakken panko, takjes dille, zeezoutvlokken en extra zwarte peper.
Nog meer fijne basisrecepten:
- Culy Homemade: groene salade met pastis-vinaigrette (voor bij Franse gerechten)
- Culy Basics: simpele rucolasalade (het enige recept dat je nodig hebt)
- Culy Basics: het beste recept voor spitskool