Culy Basics: klassieke witlof met ham en kaas uit de oven
Soms heb je gewoon zin in een ouderwets lekker gerecht zonder te veel poespas. Witlof met ham en kaas uit de oven is zo’n gerecht. Een fluweelzachte kaassaus, knapperige ham met heerlijk gegaarde witlof. Wij laten je zien hoe je deze klassieker op de allerlekkerste manier maakt.
Witlof uit de oven
Dit gerecht is een favoriet uit de Belgische keuken. Vooral tijdens de koudere maanden. Superlekker met aardappelpuree voor een complete avondmaaltijd.
Zo maak je witlof met ham en kaas uit de oven
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verwijder als eerst de harde kern en de onderkant van de witlof. Snijd de stronkjes doormidden en voeg de witlof toe aan de ovenschaal.
- Bestrooi de stronken witlof met zout en peper en rooster 10 minuten in de oven. Haal vervolgens uit de oven en laat kort afkoelen.
- Ga ondertussen verder met de bechamelsaus. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer goed door met een garde om een roux te vormen. Laat de roux een minuut of twee koken om de bloemsmaak te verwijderen.
- Voeg geleidelijk de melk toe, terwijl je blijft roeren, om een gladde saus te maken. Laat de saus indikken en blijf roeren om klontjes te voorkomen.
- Doe vervolgens de Parmezaanse kaas erbij, maar houd nog een klein beetje over om later de witlof met ham mee te bestrooien.
- Breng de bechamelsaus op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
- Haal de stronken witlof uit de ovenschaal en doe een schep van de kaassaus in de ovenschaal.
- Wikkel elke witlofstronk in twee plakjes ham en leg terug in een ovenschaal.
- Giet daarna de kaassaus over de witlof met ham in de ovenschaal. Bestrooi met de overgebleven geraspte kaas.
- Bak de witlofgratin ongeveer 20-25 minuten, of tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
- Haal de ovenschaal uit de oven en laat het gerecht even afkoelen voordat je het serveert, omdat de kaas en saus erg heet zijn.
Nog meer handige basisrecepten:
- Culy Basics: het beste recept voor spitskool
- Culy Basics: ons favoriete recept voor paksoi (en andere Aziatische groenten)
- Culy Basics: zelf makkelijk champignonroomsaus maken