Warme frambozencake met citroen van Nigella Lawson
Dit heerlijke recept voor een warme frambozencake met citroen komt uit het nieuwste boek van Nigella Lawson: Simply Nigella.
Nigella: “Deze cake is zowel zuivel- als glutenvrij. Maar als je een ouderwetse cakesmaak wilt, kun je hem maken met 200 gram zachte ongezouten boter (plus wat extra om de taartvorm in te vetten), die je schuimig klopt met de suiker en de citroenrasp.
Vervang de amandelen en de polenta dan door 225 gram tarwebloem. Je hebt ook geen 3 maar 4 eieren nodig en ik raad je aan het citroensap dat je over de cake schenkt eerst te verwarmen met 2 theelepels honing (omdat de bloem minder zoet is dan de amandelen en de polenta).
Ik raad diepvriesframbozen aan in plaats van verse omdat ze niet papperig worden in de oven. Maar in beide gevallen zal het fruit enigszins slinken. Dat mag de pret echter niet drukken.”
Zo maak je de warme frambozencake
Verwarm de oven voor op 180o C/gasstand 4 en vet de bakvorm licht in met olijfolie.
Klop de olie en de citroenrasp door elkaar (het sap heb je later nodig) en meng er dan de suiker door. Dat kan met een handmixer of met een houten lepel, of maal alle ingrediënten behalve de frambozen fijn in een keukenmachine.
Meng in een aparte kom de gemalen amandelen, de polenta, de baking soda en het bakpoeder met een vork door elkaar.
Doe een eetlepel van het mengsel al kloppend bij de suikerolie en voeg dan 1 ei toe, gevolgd door ongeveer een derde van het amandel-polentamengsel. Herhaal dit tot alle eieren en het amandel- polentamengsel opgebruikt zijn en je een glad, vrolijk geel beslag hebt.
Voeg nu de diepvriesframbozen toe aan het beslag, ongeacht of het in een keukenmachine, met een handmixer of met de hand is geklopt, en schep het beslag in de ingevette bakvorm.
Strijk het beslag glad en zet het 40 minuten in de oven. De cake zal dan loskomen van de randen van de vorm, vanboven bruin zijn en een in het midden gestoken satéprikker zal er droog weer uit komen op een paar goudgele kruimels na (omdat dit een zompige cake moet zijn).
Schenk of strijk het citroensap over de cake zodra die uit de oven komt. Laat de cake afkoelen tot warm (in plaats van gloeiend heet uit de oven) voor je hem eet.B
Bewaren: de cake blijft luchtdicht verpakt 2 dagen goed op een koele plek of 5 dagen in de koelkast. Bewaar hem bij warm weer in de koelkast.
Simply Nigella is nu te koop in de (digitale) boekwinkel voor € 19,99.