Maissoep met kokos en zoete aardappel van London Loy (de Vrijheidssoep van dit jaar!)
Vorig jaar aten we Marokkaanse harira van Nadia Zerouali, het jaar daarvoor maakten we een lente-chowder met Yvette van Boven, maar dit jaar gaan we richting Suriname. Chef London Loy bedacht de Vrijheidssoep van 2023. En dat is een overheerlijke maissoep met kokos en zoete aardappel geworden.
Smullen!
London Loy over zijn Vrijheidssoep
London: “Het recept van de Vrijheidssoep mogen bedenken is een eervolle taak. Als ik mensen kan helpen over vrijheid na te denken, ben ik al heel blij. Of dat nou met soep, een ander gerecht, of alleen een gesprek is.” Een befaamd Surinaams gerecht, maïspap, vormde de inspiratie voor Londons Vrijheidssoep. “Om mijn roots er toch een beetje in te houden. En maïssoep is gewoon lekker: zoet, romig en je kunt het ook nog pittig maken als je wil.”
De Vrijheidssoep van 2023: maissoep met kokos en zoete aardappel
Verhit de olijfolie in de pan. Fruit de sjalotjes 5 minuten en voeg desgewenst het fijngehakte teentje knoflook toe, fruit 1 minuut mee. Doe de zoete aardappelen, mais, paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en kurkumapoeder erbij. Bak dit mengsel in ongeveer 8 minuten. Af en toe even omroeren.
Voeg het water en de kokosmelk toe. Het zout mag er ook bij. Roer alles even door. Laat de soep 15 à 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe.
Check na 10 minuten of de mais en zoete aardappelen beetgaar zijn. Is dat het geval, haal er dan zes flinke eetlepels uit en zet apart. Dit wordt straks als garnituur gebruikt. Roer op ‘t laatst het limoensap door de soep. Haal de pan van het vuur.
Maal de soep fijn met een staafmixer. Wil je een grove structuur in je soep, dan hoef je de soep niet te zeven; wil je de soep fluweelzacht (wat echt lekker is), zeef dan de soep. Druk met de bolle kant van een soeplepel de soep door de zeef.
Vind je de soep wat te dun, voeg dan een klein beetje maizena toe. Maar liever niet. Serveer de soep in je favoriete kom en garneer met de apart gezette mais en zoete aardappel, peterselie en gefrituurde uitjes. Voeg naar keuze geraspte kokos, wat limoenrasp of krokante chili–olie toe.
Tips van London om de Vrijheidssoep nóg lekkerder te maken
- Voor extra pit: kook een hele madame Jeanette peper (niet in stukjes: brandgevaar!) mee met de soep en verwijder die voor het opdienen.
- Snijd 4 uien in dunne halve ringen en stoof die zachtjes ruim 30 minuten. Af en toe omscheppen. Deze zoete gekarameliseerde uien zijn als garnering echt een smaakfeest.
- Wel vlees? Gebruik kippenbouillon in plaats van water en laat een kipfilet in de soep garen. Haal de kipfilet uit de pan, trek het vlees in ‘draadjes’ en voeg dit later als garnering toe aan de soep.
- Of eet de soep met wat rijst en gebakken zoutvlees.
- Noedels doen het ook goed in de soep: maak de soep iets dikker, dan wordt het meer een lekkere saus.
Zo zie je: met een beetje zin en wat creativiteit kun je met deze soep alle kanten op – oké, bíjna alle kanten dan!
Meer info over de Vrijheidssoep of andere activiteiten die plaatsvinden op 4 en 5 mei, vind je op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.