Culy Homemade: Vlaamse gehaktballetjes met krieken (kersen)
Gehaktballetjes met krieken (of kersen) zijn een oergezellige Vlaamse klassieker. Wie in Vlaanderen woont, heeft ongetwijfeld positieve herinneringen aan dit gerecht. Beeld je een grote tafel bij oma en opa in waar de hele familie van de gehaktballen smult en je snapt meteen wat we bedoelen.
Zoete kersen en vlezige gehaktballetjes: reken maar van yes dat die twee goed samengaan. En vergeet er geen snee brood bij te serveren met een goeie lik boter, dat maakt het af.
Zo maak je de gehaktballetjes met krieken
Breng alvast een grote pan met water aan de kook en voeg een royale snuf zout toe.
Doe het gehakt samen met de eieren in een grote mengkom en roer met een vork door elkaar. Voeg er nu beetje bij beetje wat paneermeel aan toe, tot het mengsel een goede mix is tussen stevig en sappig. Kruid af met zout, peper en een snuf nootmuskaat.
Rol er balletjes van ter grootte van een bitterbal. Schep de balletjes voorzichtig in het kokende water en laat koken tot ze boven komen drijven (zo’n 6 minuten).
Schep uit de pan en laat even uitlekken. Bak de balletjes goudbruin in een pan met een klont boter.
De kersensaus
Doe de inhoud van de volledige pot kersen in een pan. Breng rustig aan de kook.
Schep het puddingpoeder in een kop, voeg wat water toe en los het poeder erin op. Voeg dit toe aan de kersen en laat de saus binden. Zodra de siroop zichtbaar ingedikt is en het geheel opgewarmd is, kun je het vuur uitzetten.
Schep wat van de saus op een bord en schik er een paar gehaktballen op. Lekker met een dikke snee brood met roomboter!
Meer gezellige herfstrecepten?
- Culy Homemade: boterige pompoensoep met miso
- Risotto met spruitjes en pangrattato (krokant broodkruim)
- Culy Homemade: ‘Bloody’ chili con carne met vodka