Vitello tonnato burgers: kalfshamburgers met tonijnmayonaise
Een fijn recept van de foodblog Culinaire Bagage: vitello tonnato burgers. Oftewel, kalfshamburgers met tonijnmayonaise
Begin met de tonijnmayonaise. Doe de wijn samen met de uienringen, de plakjes augurk, de ansjovis en wat versgemalen zwarte peper in een pannetje. Breng het geheel aan de kook en laat de wijn inkoken tot ongeveer 75 ml (zonder ui). Verwijder de uienringen en de augurk en laat de wijn een beetje afkoelen.
Hak de tonijn in de foodprocessor/keukenmachine fijn. Voeg de mayonaise, de ingekookte wijn en de olijfolie toe. Draai de machine totdat er een mooie, gladde saus ontstaat. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe. Bewaar de tonijnmayonaise afgedekt in de koelkast.
Meng voor de hamburgers alle ingrediënten vanaf het vlees tot en met de peper. Je kunt eventueel een klein proefhamburgertje bakken om te checken op smaak.
Verdeel het gehakt in 8 porties. Plaats een kookring op een snijplank. Druk een portie gehakt in de kookring. Maak de bovenkant mooi vlak. Verwijder de ring en vorm zo nog 7 hamburgers. Schep ze met een platte spatel van de plank en leg ze op een bord.
Grill de hamburgers in een hete grillpan (of op de barbecue!) in 10 à 15 minuten gaar.
Snijd ondertussen de broodjes open. Bestrijk de onderste broodhelften met een laagje tonijnmayonaise. Beleg de broodjes met wat gemengde sla, een paar blaadjes basilicum en een hamburger. Garneer de borden met de resterende sla, de basilicum, de kapperappeltjes en de artisjokkenharten.