Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Deze Vietnamese pizza (Bánh Tráng Nuong) maak je van een restje rijstvellen

Heb je nog rijstvellen over van je spring rolls? Komt dat even goed uit: daarmee maak je namelijk dit recept voor Vietnamese pizza. Of Bánh Tráng Nuong, op z’n Vietnamees. Heel makkelijk en heel snel. Zo tover je een bijzondere Aziatische street food snack op tafel.

Ingrediënten

Voor 2 Vietnamese pizza's:
  • 4 rijstvellen voor springrolls
  • 200 gram varkensgehakt
  • 1 theelepel vissaus
  • Scheutje sesamolie
  • 1 ei, goed geklutst
  • 1 bosui, in dunne ringetjes
  • Handje gebakken uitjes (bawang goreng)
  • Chilisaus
  • 1 limoen
  • Japanse mayonaise, naar smaak
  • Sesamzaadjes (zwarte of witte)
Direct in je mandje bij:
Beoordeling
4.3 / 5 sterren. 9 x beoordeeld.

De Vietnamese pizza is een simpele streetfoodsnack uit de Vietnamese keuken. Traditiegetrouw gaat er geklutst ei op (meestal van een kwartelei), bosui, chilisaus en vaak ook gedroogde garnalen, gebakken spekjes, varkensgehakt en zelfs kippenleverpaté. Dat heeft wel wat weg van die andere Vietnamese favoriet: de báhn mì.

Het is de ideale oplossing voor dat restje rijstvellen dat nog over is van je zelfgemaakte verse spring rolls (ook wel summer rolls). Leuk feitje: de pizza is zó knapperig, dat je ‘m met een schaar in stukken knipt.

Pizza van rijstvellen maken

Hoe werkt het, zo’n Vietnamese pizza maken? Simpel: je plakt twee rijstvellen aan elkaar met een beetje water en legt ze daarna in een hete grillpan. Wrijf met een lepel over de rijstvellen zodat ze goed aan elkaar plakken en je zult zien dat ze garen en opbollen.

Het resultaat: een knapperige pizzabodem, maar dan van rijstvellen. Zó makkelijk!

Tip: bekijk van tevoren even deze video over Vietnamese pizza, dan weet je precies waar je op moet letten.

Vietnamese pizza
Nancy van Batenburg voor Culy

Recept voor Vietnamese pizza

  1. Bak eerst het gehakt goudbruin in een klein pannetje. Breng het op smaak met de vissaus en de sesamolie en houd warm tot gebruik.
  2. Giet wat chilisaus in een kommetje en knijp er wat limoensap over uit. Roer door elkaar.
  3. Verwarm een grillpan op medium vuur.
  4. Pak er twee rijstvellen bij. Maak één vel aan één kant nat met een beetje water (doe dit voorzichtig: het vel kán scheuren). Plak het andere rijstvel er tegenaan en leg ze bovenop elkaar in de hete grillpan. Wrijf in cirkelende bewegingen met een lepel over de rijstvellen, totdat ze helemaal aan elkaar vastzitten.
  5. Als de rijstvellen na ongeveer een minuut wit beginnen te worden maar nog een klein beetje doorzichtig zijn, wrijf je er met een lepel een klein beetje van het geklutste ei overheen. Bestrooi met wat bosui en leg er wat van het gehakt op. Besprenkel met de chilisaus.
  6. Als het rijstvel wit is en niet meer doorzichtig (na ongeveer 2 à 3 minuten), is het mooi knapperig. Leg de Vietnamese pizza voorzichtig op een bord en bestrooi met de rest van de bosui en de gebakken uitjes. Spuit er wat van de Japanse mayonaise overheen en maak af met de sesamzaadjes.
  7. Eet de Vietnamese pizza meteen op, anders wordt ‘ie taai. Knip ‘m met een schaar in stukken of vouw ‘m dubbel en eet ‘m als een taco.
Vietnamese pizza knippen
Nancy van Batenburg voor Culy

Lekker? Dan vind je deze streetfoodsnacks ook top:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.