Culy homemade: extreem romige Vietnamese ‘egg coffee’
Wist je dat Vietnamezen echte koffiedrinkers zijn? Je verwacht het misschien niet, maar de koffiebusiness in het Aziatische land is enorm. Deze super romige Vietnamese egg coffee is daar een perfect voorbeeld van: razend populair en onweerstaanbaar lekker.
Wanneer je het over Vietnamese koffie hebt, praten we zowel over de stijl van brouwen als de bonen. De Robusta-koffiebonen worden heel donker gebrand samen met verschillende smaakmakers zoals suiker, zout, whiskey, rijstlikeur en onze favoriet: boter. Hierdoor krijgt Vietnamese koffie een sterke, maar romige smaak.
Door de hoge temperaturen is ijskoffie de norm in Vietnam. Voor deze Vietnamese egg coffee (Cà Phê Trứng) maken we een extreem romige schuimkraag van o.a. eidooier en gecondenseerde melk. Door de dikke roomlaag bovenop je koffie, lijkt het bijna alsof je een vloeibare tiramisu naar binnen lepelt, wie wil dat nou niet?
Naast koffie houden Vietnamezen over het algemeen ook erg van zoete dingen. Er gaat in de schuimlaag flink wat suiker zitten. Schrik daar niet van: doordat de koffie zo sterk is, balanceert het elkaar uit. Vind je het toch te veel suiker? Laat dan de kristalsuiker achterwege voor een mildere variant van deze Vietnamese egg coffee.
Bereingswijze Vietnamese egg coffee
- Zet per persoon 2 dubbele espresso’s of een hele sterke zwarte koffie. Laat volledig afkoelen.
- Scheid de eieren en doe de dooiers in een smalle, hoge maatbeker.
- Voeg de gecondeseerde melk, de suiker en het vanille–aroma toe.
- Mix met een handmixer het geheel op hoge snelheid circa 6 minuten tot er een luchtige, lobbige massa ontstaat.
- Vul een glas met ijsblokjes en schenk daar de koude koffie op.
- Schep het eimengsel bovenop de ijskoffie en bestrooi met wat cacaopoeder.
Meer Vietnamese recepten:
- Culy Homemade: Vietnamese bowl met gehaktballetjes met citroengras
- Zomerse Vietnamese salade met garnalen, komkommer en noedels
- Culy Homemade: Banh Xeo (knapperige Vietnamese pannenkoek met garnalen)