Culy Homemade: Vietnamese bowl met gehaktballetjes met citroengras
Je zou het een banh mi bowl kunnen noemen. Of gewoon een verdomd lekkere Vietnamese bowl. Wat gaat er allemaal in? Gehaktballetjes met citroengras, zelfgemaakte pickles, gebakken rettich, komkommer en rijst. Als kers op de taart gaat er nog een lekkere lik sriracha-mayo op. O, hier worden we blij van!
Je hebt even wat ingrediënten nodig, maar als je regelmatig Aziatisch kookt, zul je de meeste daarvan al in de kast hebben staan. En alle componenten zijn zó klaar. Van de Vietnamese gehaktballetjes tot de pickles.
Vietnamese bowl: zo maak je ‘m
Voor de pickles
Meng de rettich en de wortel in een afsluitbare bak met de suiker en het zout. Doe de deksel erop, schud goed door elkaar en laat een tijdje staan.
Voor de Vietnamese gehaktballetjes
Meng het gehakt met met de citroengras en knoflook. Voeg de sojasaus, sesamolie, vissaus en worcestershiresaus toe. Snuf zout en peper erbij en kneden maar. Draai er mooie ronde balletjes van.
Verhit een ruime koekenpan, doe de zonnebloemolie erin en bak de gehaktballetjes rondom tot ze goudbruin zijn.
Voor de gebakken rettich
Dit is zó simpel en zó lekker jongens! Verwarm de oven voor op 230 graden.
Halveer 1/4 rettich en snijd ‘m daarna over de lengte in vier dikke plakken. Smeer ze in met de sojasaus, voeg verse zwarte peper toe en smeer ze in met zonnebloemolie. Bak ze in de oven, ongeveer 6 minuten, of tot ze mooi zacht zijn.
Vietnamese bowl opmaken
Meng de mayonaise met de sriracha (en voeg naar smaak meer sriracha toe!).
Maak de bowls op. Schep wat rijst in elke bowl en leg de gebakken rettich erop. Verdeel ook de pickles, de schijfjes komkommer en de gehaktballetjes. Strooi over elke Vietnamese bowl wat munt, koriander en jalapeño en maak af met de sriracha-mayonaise. Lekker met een koud biertje erbij.