Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg (Wereld)keuken Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Vichyssoise (romige aardappel-preisoep) met chips en ‘kaviaar’

Vichyssoise is in feite een romige aardappel-preisoep. Dat klinkt misschien wat gewoontjes, maar de smáák… die is heerlijk luxueus. We maken ‘m in dit recept nóg decadenter met een schepje (nep)kaviaar en verkruimelde chips. Want wie geen chips op zijn soep doet, is gek.

Aardappelpreisoep

Van Paul Bocuse tot aan Anthony Bourdain; bijna elke culinaire held heeft wel zijn eigen versie van vichyssoise. Wij maken de romige aardappel-preisoep iets frisser door de room te vervangen door een deel melk en crème fraîche. Het zilte van de viseitjes snijdt ook heel mooi door die rijke smaken heen.

Chips op je soep?

Chips brengen natuurlijk knapperigheid en textuur; zowel op een sandwich als op je nasi goreng (probeer maar!) en dus ook op je soep. We hoeven je vast niet te vertellen dat het ook heel lekker is om te snacken met chips en een dip van crème fraîche en ‘kaviaar’. Serveer dit gerust nog naast de aardappel-preisoep.

We zetten kaviaar hier trouwens steeds tussen aanhalingstekens omdat er tegenwoordig genoeg alternatieven voor de dure viseitjes te koop zijn. In de supermarkt vind je bijvoorbeeld ook foreleitjes of kaviaar gemaakt van visbouillon. Ze zijn hot (zelfs op je frikandel speciaal) en dus steeds beter verkrijgbaar!

Vichyssoise / aardappel prei soep kerst
Nancy van Batenburg voor Culy

Recept: aardappel-preisoep (vichyssoise) met chips en ‘kaviaar’

  1. Smelt de boter in een grote soeppan op medium vuur tot ‘ie schuimt.
  2. Bak de prei met een snuf zout tot ‘ie zacht is, ongeveer 7 minuten. Laat ‘m niet verkleuren.
  3. Voeg de blokjes aardappel toe en bak ze 2 minuten mee. Voeg dan ook de bouillon en laurier toe en laat aan de kook komen. Zet het vuur laag en laat de soep 35 minuten pruttelen, of tot alle ingrediënten zacht zijn.
  4. Haal het laurierblaadje eruit en maal de soep zo glad mogelijk in een blender of met een staafmixer (Als je ‘m echt spiegelglad wil hebben, haal je de soep door een zeef).
  5. Voeg de crème fraîche en een scheut van de melk toe. Kijk of de soep de gewenste dikte heeft, voeg zo nodig meer melk toe. Proef af op zout en peper. Laat de soep iets afkoelen, tot kamertemperatuur.
  6. Verdeel de aardappel-prei soep over kommen. Schep op elke kom soep een beetje crème fraîche. Bestrooi met de bieslook en voeg een schepje van de ‘kaviaar‘ toe. Verkruimel tenslotte wat chips over de vichyssoise. Wacht niet te lang met eten, want dan worden de chips zacht.
Kerstsoep: aardappel prei soep / vichyssoise
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer feestelijke soeprecepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.