Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Homemade 20 mrt 2025
Leestijd: 2 minuten

Venkelsalade met appel en geroosterde amandelen

Deze fleurige venkelsalade met appel maakt iedereen blij. In dit handige basisrecept voegen we ook een spannende twist toe van drie lagen venkel én geroosterde amandelen. Deze moet je proberen!

Voorbereiding 5 minuten
Kooktijd 10 minuten

Ingrediënten

Voor 4-6 personen:
  • 1 eetlepel sherry-azijn
  • 1 citroen, het sap
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1/4 theelepel suiker
  • Zout en peper
  • 50 gram amandelen
  • 2 theelepels venkelzaad
  • 2 kleine venkel, dun geschaafd
  • 1 appel, dun geschaafd
  • 10 gram dille, grof gehakt
  • Zeezoutvlokken, om te serveren
Beoordeling
5 / 5 sterren. 1 x beoordeeld.

Een goed gevulde venkelsalade met drie lagen venkel dus. Wat zijn deze drie lagen? De venkelknol, het venkelgroen (ook wel -loof of -baard genoemd) én venkelzaad.

De vinaigrette maken we met sherry-azijn, deze azijnsoort is licht en zoetig. Daarom vinden we dit voor salades meestal een betere keuze dan balsamico-azijn. Niet in huis? Kies dan voor appelciderazijn voor het fruitige of voor rode of wittewijnazijn.

Venkelsalade met appel
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Wat serveer je erbij?

Serveer de venkelsalade met een smaakvol stuk vis zoals deze snelle vis in zoutkorst. Of ga voor deze kip kiev: gepaneerde kip met een vulling van kruidenboter. En wist je dat je met 3 ingrediënten de waanzinnig lekkere pasta tonno e burro kunt maken? Daar kan deze venkelsalade ook heel goed bij.

Mealpreppen?

Je kunt de salade overigens ook goed van tevoren maken. Maak je geen zorgen over de appels, want die zullen niet bruin kleuren door de zure ingrediënten van de vinaigrette.

Venkelsalade met appel
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Venkelsalade met appel: recept

  1. Bereid als eerste de vinaigrette. Klop de azijn met citroensap, olijfolie, mosterd en suiker door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
  2. Rooster de amandelen en het venkelzaad in een droge pan en laat kort afkoelen voordat je ze in grove stukken hakt.
  3. Snijd de venkel in dunne plakken met een scherp mes, mandoline of keukenmachine, houd het venkelgroen apart. Doe hetzelfde met de appel. Voeg beide toe aan een kom.
  4. Hak de dille en het venkelgroen fijn en voeg toe aan de venkelsalade samen met de geroosterde amandelen en venkelzaad.
  5. Schep de venkelsalade met appel nog eens om en schik de salade in een mooie schaal. Bestrooi de salade met grof zeezout en serveer.
Venkelsalade met appel
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer basisrecepten om te bewaren:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.