Vega(n) stoofpot met groenten, aardappels en linzen
Hou je wel van een stoofpotje op z’n tijd, maar eet je geen vlees? Dan is een vegetarische stoofpot de ideale oplossing. Heerlijk vullend door de linzen en aardappel en super gezond door de berg groenten en kruiden. En dat alles is dan ook nog eens in een ruim half uurtje gepiept.
Dit recept komt van Chantal van de blog Feelgoodbyfood. Chantal is voedingsdeskundige en maakt overheerlijke recepten die je elke dag wel wilt eten. Deze vega stoofschotel is het ultieme bewijs.
Handig: Restjes stoof over? Maak er deze heerlijke gerechten mee
Zo maak je de vegetarische stoof met groenten, aardappels en linzen
Hak de knoflooktenen, snipper de sjalotten en snijd de peper fijn. Snijd de prei in ringetjes.
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een stoofpan en bak de prei, sjalotten, peper, knoflook, laurier en alle kruiden ongeveer 3 minuten aan. Blijf goed roeren.
Was de aardappelen en snijd ze doormidden. Snijd de winterpeen in plakjes. Voeg beide toe aan de stoofpan en bak 2 minuten mee. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak deze 5 minuten mee.
Spoel ondertussen de linzen af en kook in ruim water gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Spoel weer af en houd het even apart.
Voeg de bouillon toe, zet het vuur iets lager en doe de deksel op de pan. Laat de stoofpot 20 minuten pruttelen. Schep het geheel tussendoor een aantal keer goed om.
Snijd ondertussen de aubergine in grove stukken en grill deze beide kanten in een grillpan tot er goede strepen zichtbaar zijn.
Voeg de aubergine en gekookte linzen toe aan de stoof en laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen. Schep tussendoor weer even om.
Verwijder de laurierbladeren en voeg nog wat verse peper toe aan het gerecht. Extra lekker met wat rijst, naanbrood (wat je heel makkelijk zelf kunt maken), of één van deze heerlijke toevoegingen bij stoof.
Heerlijke winterse gerechten
- Peruaanse stoofpot met pompoen
- Zo maak je zelf de lekkerste stoofpeertjes
- Gezonde hutspot met knolselderij