Quiche maken? Deze chef legt je stap voor stap uit hoe je dat doet
Weer eens zin om een quiche te maken, maar even vergeten hoe je dat doet? Leer het van een topchef. Tjitze van der Dam deelt met Culy een heerlijk recept voor een vegetarische quiche met daslook en Comté uit fort Zuidwijkermeer.
Tjitze maakte deze quiche in een aflevering van de YouTube-serie ‘Naar Buiten Met…’. In elke aflevering vertellen Expeditie Robinson 2023-winnaar en SBS6-weerman Dennis Wilt, groen-expert Bram Engberts en chef-kok Tjitze van der Dam je alles over natuur, duurzaamheid en lokaal eten. Daarvoor nodigen ze een BN’er uit met wie ze de natuur en de keuken verkennen. Zien? De laatste aflevering, waarin het drietal DJ Barry Paf te gast heeft, is net live.
Is er geen daslook voorhanden? Een alternatief voor de daslook kan bijvoorbeeld een combinatie van spinazie en knoflook zijn.
Zo voorkom je dat je quiche een natte bodem (“soggy bottom”) krijgt
(Vegetarische) quiche maken: zo doe je dat
Quiche deeg maken
1. Begin met het maken van de bodem. Doe de bloem in een grote kom en voeg een snufje zout toe. Snij de koude boter in kleine blokjes en voeg deze toe aan de bloem. Kneed het geheel tot een kruimelig deeg. Voeg vervolgens het ei toe en kneed het tot een soepel deeg. Laat dit 30 minuten rusten in de koelkast.
De vulling
2. Terwijl het deeg rust, kun je beginnen met de vulling. Snij de prei in dunne ringen, hak de daslook fijn en snij de spinazie. Doe de groenten in een aparte, ovenbestendige schaal en stoof deze in de houtoven tot ze zacht zijn.
3. Verwarm de houtoven of gewone oven voor op 170 graden. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 mm en bekleed de dutch ovenpan ermee. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Bak de bodem blind in de voorverwarmde oven tot deze licht goudbruin is.
4. Klop ondertussen de eieren in een kom en voeg de room toe. Rasp de helft van de Comté en voeg deze toe aan het eimengsel. Voeg de gestoofde groenten toe aan dit mengsel.
5. Haal de voorgebakken bodem uit de oven en giet het eimengsel erin. Rasp de andere helft van de Comté over het mengsel. Plaats de pan terug in de oven en bak de quiche gedurende 30-40 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de vulling is gestold.
6. Laat de quiche een paar minuten afkoelen voordat je hem serveert. Geniet van de ultieme smaakcombinatie van verse groenten en de perfect gerijpte Comté van het Kaasfort Amsterdam.
Kijk voor alle afleveringen van ‘Naar buiten met…‘ op YouTube.
Meer quiche recepten:
- Culy Homemade: quiche met geitenkaas, prei en hazelnoot
- Quiche Flamande van sterrenchef Joris Bijdendijk
- Quiche van avocadodeeg uit het nieuwe kookboek van Jamie Oliver