Culy Homemade: hét basisrecept voor lasagne
Een goed basisrecept voor lasagne is onmisbaar voor elke foodie. Want hoewel er vele, onwijs lekkere variaties op lasagne zijn, heb je soms gewoon ontzettende zin in the original. Gewoon een goede lasagne, zonder poespas.
2
Homemade tomatensaus of de korte route?
Wil je de korte route, gebruik dan een pot passata di pomodoro (tomatensaus) en tomatenpuree, zoals aangegeven in de lijst met ingrediënten (rechts).
Wij maakten zelf tomatensaus, want o, die is zo lekker. Liefst maken we hier een dubbele hoeveelheid van, die we invriezen in porties, zodat we altijd verse tomatensaus bij de hand hebben. Ideaal voor spaghetti & meatballs!
Voor homemade tomatensaus heb je wat extra boodschappen nodig, om te beginnen 1 kilo leuke gemengde tomaten. Fruit eerst drie gesnipperde uien een minuut of tien, voeg in de laatste minuut twee tenen knoflook toe. Doe 1 eetlepel tomatenpuree (tip: die is tegenwoordig verkrijgbaar in een handige tube) in de pan en laat even een minuutje bakken.
Voeg de tomaten in stukken toe, evenals een blik met 400 gram gehakte tomaten, 1 à 2 el rode wijnazijn en een theelepel suiker. Dit laat je ongeveer 1 uur pruttelen op laag vuur. Blenden, gehakte basilicum erdoor en kruiden met zout en peper.
Hét basisrecept voor lasagne
Fruit de ui met de wortel en bleekselderij. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Bak de tomatenpuree nog even 1 à 2 minuten mee. Daarna kan de tomatensaus erbij (zie hierboven). Laat zachtjes koken tot je een lekkere, smeuïge saus hebt, en maak af met zout en peper. Zet even opzij.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak dan de béchamelsaus. Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer die goed door de boter. Laat dit een paar minuten garen en schenk er dan een scheutje van de melk bij. Blijf roeren tot de melk is opgenomen en herhaal dit nog een keer. Daarna schenk je de rest van de melk in de pan en blijf je roeren tot je een egale, gebonden saus hebt. Breng op smaak met peper en verse nootmuskaat.
Dan kunnen we nu de lasagne gaan stapelen: eerst een bodempje van de tomatensaus in een ovenschaal, dan een laagje lasagnevellen. Als ze niet helemaal passen, snijd je ze in passende stukjes.
Leg daarop weer een laagje tomatensaus. Bedek met wat plakjes mozzarella en een deel van de béchamelsaus.
Herhaal dit en eindig met een laag lasagnevellen en een laag béchamelsaus, waar je de parmezaanse kaas overheen strooit.
Zet de lasagne 30 minuten in de oven op 180 graden, tot de bovenkant goudbruin is (in sommige ovens moet de lasagne iets langer garen).
Meer lasagne-recepten:
- Lasagne met vier soorten kaas van Janny
- Lasagne uit de pan van Uit Pauline’s Keuken
- 10 x de lekkerste recepten voor lasagne