Culy Homemade: vegetarische laksa met tofu, peultjes en pinda’s
Laksa is een superlekkere Aziatische soep op basis van kokosmelk en kruidenpasta. De soep kent verschillende variaties en wordt voornamelijk bereid in Singapore, Maleisië en Indonesië. Wij bedachten een variant op basis van kokosmelk met tofu, peultjes en gehakte pinda’s.
Laksa heeft al zijn smaak te danken aan de laksapasta. Die kun je heel makkelijk zelf maken, veel van de ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Heb je nog wat van de pasta over? Dan kan je die altijd invriezen in diepvrieszakjes.
Kie je toch liever voor de kant- en klare laksapasta? Dan is de Bumbu Laksa van Cap Ibu (te koop bij de Aziatische supermarkt) een goede optie.
Deze laksa is dankzij de kokosmelk en de tofu al behoorlijk vullend, maar voor een stevigere maaltijd kun je altijd nog noodles of een gekookt eitje toevoegen.
*Gebruik je kant- en klare laksapasta, dan heb je hier 2 eetlepels van nodig
Zo maak je de vegetarische laksa
Zelfgemaakte laksapasta
Laat de gedroogde rode chilipepers ongeveer een uur weken in heet water, tot ze zacht zijn. Hak ze grof en doe ze in een vijzel.
Stamp de chilipepers fijn en voeg de overige ingrediënten beetje voor beetje toe, tot alles fijngehakt is. Doe er zout en peper bij en roer er een beetje olie doorheen. Zodra het mengsel eruit ziet als een stevige pasta, ben je klaar.
De soep maken
Verhit een scheutje neutrale olie in een grote koekenpan. Voeg de geraspte gember toe en laat een minuutje bakken. Bak vervolgens de peultjes samen met de tofu knapperig in de olie en voeg er vervolgens 2 eetlepels van de laksapasta aan toe.
Laat de smaken even intrekken op een laag tot medium-vuur en voeg er vervolgens de kokosmelk en de groentebouillon aan toe. Roer door met een houten lepel.
Voeg nu ook de sojasaus, citroengras en kurkuma toe. Proef en voeg naar smaak meer van de currypasta toe.
Serveer de vegetarische laksa in kommen en werk af met de verse koriander, bosui, gehakte pinda’s en de chili.
Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram/Instastories! Tag @culynl en gebruik #culyhomemade. Vinden we leuk.
Fan van Aziatische curry’s?
- Indiase butter chicken curry van Ronald Giphart en Mascha Lammes
- Bloemkoolcurry met kikkererwten (lekker spicy!)
- Lekker vegetarisch: groene curry met sobanoedels