Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 8 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Vegan köfte van de barbecue (met Indiase kruiden)

Ben je dol op köfte, maar wil je eigenlijk minder vlees eten? Blijf dan vooral even hangen. Want wist je dat je ook heel goed vegan köfte kunt maken, die je lekker kunt grillen op de barbecue? Kijk maar naar deze plantaardige köfte die een bijzonder tintje krijgt door het gebruik van Indiase kruiden. Heerlijk met frisse raita en mangosalsa.

Köfte is van oorsprong een Turks vleesgerecht – vaak gemaakt met lamsvlees – dat al eeuwen oud is. Ben je gek op de smaak van gegrild vlees (en wie is dat niet?), dan zit je daarmee helemaal goed. Onlangs leerden we van Beyond Meat dat je met plantaardig gehakt (hun Beyond Mince bijvoorbeeld) ook hele lekkere köfte kunt maken. Culy mag het recept voor deze heerlijke gegrilde spiezen met je delen.

Vegan kofte op de barbecue
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Köftekruiden

De Turkse vleesspiesjes worden meestal op smaak gebracht met een mix van köfte kruiden, zoals oregano, kaneel, komijn en paprikapoeder. In dit recept gaan we echter voor een verrassende Indiase twist, door het gebruik van (Indiase) currypasta. Erg lekker!

Köfte recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Vegan köfte: het recept

Meng het (plantaardige) gehakt in een grote kom met de currypasta, de knoflook en de gember. Dek de kom af en zet minstens een uur in de koelkast.

Haal het gehaktmengsel uit de koelkast en vorm er twee worsten van rond de barbecuespiezen. Leg die nog eens 30 minuten in de koelkast.

Maak ondertussen de raita. Meng in een kom de yoghurt met de munt, limoensap en garam masala. Schep de komkommer en kerstomaatjes erdoorheen en breng op smaak met zout. Zet koud tot gebruik.

Meng voor de mangosalsa alle ingrediënten in een kommetje. Zet ook die in de koelkast tot gebruik.

Verwarm de barbecue voor. Ready to grill? Smeer dan het grillrooster van je barbecue in met wat olie en bak de spiezen direct boven het vuur. Draai ze gedurende 10 minuten regelmatig (of tot ze gaar zijn).

Zijn de köfte klaar, leg ze dan op een bord en verwarm de flatbreads nog even op de grill.

Serveer de vegetarische köfte met de raita, mangosalsa en de warme flatbreads.

Meer vegan barbecuerecepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.