Culy Homemade: vegetarische empanadas (niet Tex-Mex, maar met een verrassende twist)
Vegetarische empanadas zijn heerlijke snacks. Je kunt ze op ieder moment van de dag eten. Voor deze variant gaan we niet voor de geijkte Tex-Mex empanadas, maar maken we een uitstapje naar India. We vullen ze met gekruide aardappel en garam masala.
Empanadas bereid je makkelijk voor waardoor ze ideaal zijn om te serveren op een feestje. Het fijne aan de deegsnack is dat je ze zowel warm als koud kunt eten. Ter garnering serveren we wat mangochutney die je kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen.
Culy Homemade: empanadas met tonijn, aardappel en olijven (met chimichurri)
Bereidingswijze vegetarische empanadas
- Meng voor het empanadadeeg de bloem, het zout en de suiker in een kom.
- Voor dit deeg is het belangrijk dat je het niet te lang kneedt en alles zo koud mogelijk verwerkt.
- Snijd de ijskoude roomboter in kleine blokjes. Wrijf het voorzichtig door de bloem heen zodat er een kruimelig deeg ontstaat. Let erop dat je handen niet te warm worden; de boter mag niet smelten. Voor deze stap kun je ook een keukenmachine met messen gebruiken zodat de temperatuur laag genoeg blijft.
- Voeg het koude water druppelsgewijs toe aan het deeg tot alles is opgenomen.
- Meng het ei en de azijn door het deeg heen. Je wil een niet al te soepel deeg hebben, maar een deeg dat nog redelijk kruimelig is en droog aanvoelt.
- Wikkel het deeg in plastic en laat het voor tenminste 45 minuten rusten in de koelkast.
- Schil in de tussentijd de aardappelen en kook deze gaar. Giet af en laat een paar minuten uitdampen.
- Bak in een koekenpan met zonnebloemolie de gesnipperde rode ui. Voeg na zo’n 2 minuten de garam masala toe en bak al roerend 1 minuut mee.
- Voeg de doperwten toe en bak mee tot ze ontdooid en gaar zijn.
- Prak de gekookte aardappelen grof en voeg toe aan het groentemengsel. Breng op smaak met zout en peper. Laat het mengsel volledig afkoelen.
- Rol het empanadadeeg uit tot een dikte van zo’n 3 millimeter. Steek cirkels uit het deeg van ongeveer 20 centimeter.
- Verdeel per cirkel ongeveer 1,5 eetlepel van de empanadavulling over het deeg.
- Vouw de empanada dicht en druk ze voorzichtig aan met je vingers.
- Bestrijk de empanadas met een dun laagje losgeklopt ei en bak in 25 minuten goudbruin op 200 graden Celsius. Serveer ze met (mango)chutney.
Meer leuke recepten:
- Loaded veggie nachos met zelfgemaakte tortillachips
- Culy Homemade: croque monsieur-croissant (move over crompouce!)
- Culy Homemade: broodje met ‘ndujagehaktballen in tomatensaus