Culy Homemade: frisse vegan pizza met courgette, artisjok en citroen
Met de lente in zicht zijn we op de Culy-redactie iedere dag bezig met het verzinnen van frisse maaltijden. En deze vegan pizza met courgette, artisjok en citroen is daarvan één van de fantastische uitkomsten. Ben jij klaar om weggeblazen te worden?
Plakjes citroen op je pizza? Zeker weten! Want plakjes citroen doen het verrassend goed op pizza’s. Die zorgen namelijk voor een heel bijzondere smaaksensatie. De truc zit ‘m in het flinterdun snijden van de citroen. Hierdoor krijg je wel de aromatische smaak van de vrucht, maar geen zure pizza.
Als rasechte Culy’s maken wij ons pizzadeeg graag zelf. Dat kost iets meer tijd, maar is de moeite zeker waard. Toch liever de makkelijke weg kiezen? Ga dan voor kant-en-klaar pizzadeeg uit de supermarkt.
Vegan pizza met courgette, artisjok en citroen
Het pizzadeeg
Begin één of twee dagen van tevoren zodat het deeg van de vegan pizza kan rijzen.
Meng in een grote kom de bloemsoorten met het zout. Meng in een klein kommetje de gist met het warme water en de olijfolie. Giet het bij de bloem en kneed ongeveer drie minuten door (dit kan ook met een mixer met deeghaak).
Laat het deeg 15 minuten rusten en kneed het dan nog eens 3 minuten door. Vorm het deeg tot een bal, verdeel het in tweeën en vorm elk deel tot een bolletje. Wikkel de bollen pizzadeeg in plasticfolie en bewaar ze 24 tot 48 uur in de koelkast waar ze zullen rijzen.
De saliepesto
Begin dan met het maken van de saliepesto, ook deze stap kan één dag (tot en met één week) vantevoren worden gedaan. Voeg hiervoor alle ingrediënten – behalve de olijfolie en de vegan kaas – toe aan een keukenmachine. Zet de keukenmachine aan en giet langzamerhand de olijfolie erbij, zodat een mooie saus ontstaat.
Zet de keukenmachine uit en schep de pesto over in een kom. Doe de geraspte vegan Parmezaanse erbij. Zet in de koelkast terwijl je verder gaat met de rest van de vegan pizza.
De vegan pizza
Verwarm de oven + bakplaat (of pizzasteen) voor op 250 graden.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en sprenkel wat bloem over het deeg. Duw met je vingertoppen tot je een rand hebt (voor de korst) en werk het deeg daarna met je vingertoppen uit tot een ronde pizzavorm. Zorg dat je dit met je vingers doet en niet (!) met een deegroller.
Bestrijk elke pizzabodem met de saliepesto. Verdeel dan wat van de courgette over de pizza’s. Scheur de artisjokharten in stukjes en beleg de pizza’s ermee. Verdeel daarna de dunne plakken citroen tussen de groente op de vegan pizza. Maak af met extra geraspte vegan Parmezaanse kaas.
Bak de vegan pizza’s in de voorverwarmde oven in ongeveer 10 minuten gaar en goudbruin (afhankelijk van de oven).
Bestrooi de warme vegan pizza’s tot slot met extra vegan Parmezaanse kaas. Snijd in stukken en serveer direct!
Meer lichte recepten:
- Culy Homemade: summer rolls met het beste van de lente
- Culy Homemade: plaattaart met artisjok, ricotta en kappertjes
- Culy Homemade: pasta en papillotte (yep: pasta in een zak)