Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 12 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: vegan pastinaaksoep met knoflook

Deze vegan pastinaaksoep is echt een héél feestelijk soepje. Het geheim zit’m in het grillen van de pastinaak en knoflooktenen met wat ahornsiroop voordat ze bij de bouillon gaan. Om nog maar te zwijgen van die toppings waarmee de soep wordt afgewerkt…

De tijden waarin vegan soep gelijkstond aan een waterachtig bouillonnetje zijn al láng voorbij. Tegenwoordig kun je in de supermarkt namelijk heel wat lekkere alternatieven voor room vinden. En als je bladerdeeg in je soep wil, kies je gewoon een variant zonder roomboter.

Dit gegeven zijnde, bedachten we een feestelijk ingestoken soepje: een vegan pastinaaksoep met plantaardige room en bladerdeegsterretjes. Ideaal voor kerst, toch?

vegan pastinaak soep
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je de vegan pastinaaksoep

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de pastinaken goed en snij ze in stukken van 2 centimeter. Pel de knoflook samen met de pastinaken in een ovenschaal. Druppel er wat olijfolie overheen, samen met de rozemarijn, de ahornsiroop, het zout en de peper en rooster 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Snijd ondertussen de ajuinen in fijne ringen en bak aan in een laagje olie op laag vuur. Bak ongeveer 15/20 minuten aan tot ze mooi karameliseren en roer af en toe.

In tussentijd kan je ook de bladerdeegsterretjes maken: daarvoor rol je een vel bladerdeeg uit en snijd je (of steek je met een vormpje) sterren uit. Dit gaat het beste als je bladerdeeg ijskoud uit de diepvriezer komt en nog een stevige structuur heeft.

Leg de vormpjes vervolgens op een bakplaat met bakpapier. Haal de pastinaken uit de oven en zet de bakplaat met bladerdeegsterren in de oven voor zo’n 10 minuten (tot de bladerdeegsterren mooi goudbruin zijn).

Doe de pastinaken en de knoflook in een grote pan samen met de gekarameliseerde uien en de paddenstoelenbouillon. Laat even inkoken.

Mix de ingrediënten tot een soep en voeg eventueel extra water toe als je de soep liever dunner hebt.

Pers de citroen uit in de soep en kruid af met zeezout en peper van de molen.

Dien op en werk af met een scheutje ongezoete soja- of haverroom, een scheutje olijfolie, een paar sterretjes bladerdeeg, verse peper en een paar van de steel geritste gedroogde tijmblaadjes.

vegan pastinaak soep
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer vegan recepten?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.