Culy Homemade: orecchiette met harissa, tomaat en ingelegde citroen (vegan!)
Het is een fabeltje dat pasta alleen maar goed gedijt met veel room met kaas. Kijk maar naar deze orecchiette met harissa, tomaat en ingelegde citroen. Met al die verrassende smaken vergeet je vanzelf dat je eigenlijk gewoon ‘n vegan pasta aan het verorberen bent.
Tegenwoordig hebben we de luxe om uit verschillende soorten harissa te kunnen kiezen, gewoon bij de Albert Heijn (check het assortiment van SOUQ!). Voor deze vegan pasta kun je dan ook eenvoudigweg jouw favoriet kiezen. Wij kozen bijvoorbeeld die met rozenblaadjes (aanrader!), liefhebbers van pit kunnen de pittige variant inzetten.
Vegan pasta met harissa, tomaat en ingelegde citroen
Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook en kook de orechiette al dente (check even de verpakking). Bewaar een kopje van het pastawater.
Verhit in een andere pan een royale scheut olijfolie en bak de sjalotjes tot deze glazig zijn. Voeg er de knoflook en de pul biber aan toe en bak nog een minuutje mee, tot ze lichtjes goudbruin kleuren.
Voeg er de kerstomaatjes en het kopje pastawater toe en breng aan de kook. Roer er de harissa door. Plet de kerstomaatjes een beetje met een pureestamper. Voeg er de kokosmelk en een snuf nootmuskaat aan toe en roer tot een romige saus. Laat nog 5 à 10 minuten pruttelen en breng op smaak met zout en peper.
Giet de pasta af en voeg deze toe aan de pan. Doe ook de helft van de fijngehakte ingelegde citroen erbij en roer alles door elkaar.
Serveer de vegan pasta op borden en maak af met de rest van de ingelegde citroen, zwarte peper en blaadjes verse basilicum.