Culy Homemade: vega(n) hoofdgerecht van gevulde pompoen
Een stralend vegetarisch hoofdgerecht tijdens de feestdagen, dat is hoe we deze gevulde pompoen met champignon en spelt het best kunnen beschrijven. Heerlijk smeuïg vanbinnen, vol kerstsmaken en natuurlijk een prachtig plaatje om te zien.
Kortom: een fantastisch hoofdgerecht voor wie liever een stukje vlees of vis laat staan tijdens de feestdagen, zonder in te boeten op smaak en presentatie.
De basis van het recept is vegetarisch, maar valt gemakkelijk vegan te maken. In het recept van de gevulde pompoen gaat namelijk boter en Parmezaanse kaas. Die kun je gemakkelijk vervangen door hun plantaardige varianten. Zo creëer je een heerlijk vegan hoofdgerecht.
Zo maak je het vegetarische hoofdgerecht met gevulde pompoen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Hak de bovenkant van de pompoen eraf en schraap met een lepel de binnenkant eruit.
- Zet de pompoenen op een bakplaat en wrijf de pompoenen in met olijfolie. Bestrooi met peper en zout en rooster samen met de bovenkanten 45 minuten in de oven.
- Bereid ondertussen de vulling van de gevulde pompoen. Kook eerst de spelt volgens de beschrijving op de verpakking, maar gebruik groentebouillon in plaats van kookwater voor extra smaak.
- Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak ui, bleekselderij en wortel glazig.
- Doe er daarna de champignons bij en kruid met peper, zout en de verse salie. Bak zo ongeveer 10 minuten.
- Zet vervolgens nog een pan op het vuur voor de bruine boter. Smelt de boter langzaam en laat bruin kleuren. Haal van het vuur zodra de boter nootachtig ruikt.
- Als je het hoofdgerecht vegan maakt, voeg de een theelepel notenboter toe aan de gesmolten vegan boter, zodat je gevulde pompoen toch een nootachtig smaakje krijgt.
- Doe de verschillende vullingen van de pompoen samen in een grote kom en mix goed. Rasp er vervolgens nog wat (plantaardige) Parmezaanse kaas bij, net als het citroensap. Proef af op peper en zout.
- Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Vul iedere pompoen met de vulling en rasp er extra Parmezaanse kaas bovenop.
- Zet de gevulde pompoen opnieuw 15 minuten in de oven.
- Haal de gevulde pompoen uit de oven. Serveer het vegan hoofdgerecht onmiddellijk, met de dekseltjes ernaast.
Nog meer vegan kerstgerechten
- Culy Homemade: faux gras – een supertof vega(n) voorgerecht!
- Culy Homemade: gefrituurde enoki paddenstoelen met kruidig zout (vegan hoofdgerecht)
- Culy Homemade: feestelijke vegan masala chai no-bake mini cheesecakes