Briljante groenteburger van Jamie Oliver (vegan!)
Jamie Oliver is terug! In zijn nieuwe boek Jamie’s Food Fight Club Weekend Kookboek deelt Jamie recepten die je wil maken in het weekend. Als je vrienden komen eten (en je ze een beetje wil imponeren, wink). Zoals deze briljante groenteburger. Geschikt voor vegans!
Ik hou van dit recept – of je nou een hardcore veganist bent of alleen af en toe vleesloos wilt eten, met deze burger zit je altijd goed. De burgers zijn supereenvoudig te maken en ik maak ze af met pikante mayo en uiringen, maar je mag natuurlijk ook je eigen favoriete toppings gebruiken. Enjoy!
Pikante vegan mayo
Maak de lente-uitjes en rode peper (met of zonder zaadjes) schoon, snijd ze in grove stukjes en doe ze in een blender.
Pel de halve teen knoflook en doe hem er samen met de kikkererwten, mosterd, tomatenpuree, brandy, het citroensap en een flinke snuf zeezout en zwarte peper bij. Maal alles goed door elkaar en giet er vervolgens met draaiende motor heel langzaam 4 tot 5 eetlepels extra vierge olijfolie bij tot het mengsel de consistentie van mayonaise heeft.
Voor de krokante uiringen
Pel en snijd de ui horizontaal in 2 cm dikke schijven. Druk de ringen los, doe ze met de azijn en een snufje zeezout in een kom en laat ze 5 minuten staan. Meng intussen het bakmeel en het bakpoeder in een kom en klop er geleidelijk aan de ale door tot je een glad, dik beslag hebt dat aan de achterkant van je lepel blijft hangen. Verhit de zonnebloemolie in een middelgrote, hoge pan op hoog vuur. Test of de olie heet genoeg is met een stukje brood – als het sissend boven komt drijven en goudbruin is, zit je goed. Laat de uien uitlekken, bestuif een handjevol met bloem en leg ze in het beslag. Schep ze met een schuimspaan uit de kom, laat ze even uitlekken en laat ze vervolgens voorzichtig in de olie zakken.
Bak ze in ongeveer 1 minuut goudbruin en krokant, en keer ze halverwege een keer om. Laat ze op een dubbele laag keukenpapier uitlekken en bak de rest van de ringen op dezelfde manier.
Voor de briljante groenteburger
Doe de diepvriesgroenten in een keukenmachine en laat ze ongeveer 15 minuten ontdooien. Voeg de koriander (met steeltjes en al), bloem, komijn, cayennepeper en een royale snuf zeezout en zwarte peper toe en maal er een grove pasta van. Pulseer het sesamzaad en de zonnebloempitten erdoor tot alles goed vermengd is. Verdeel het mengsel in 4 porties en maak er ongeveer 2 cm dikke burgers van. Leg ze op een met bloem bestoven plaat en draai ze een paar keer om ze een jasje te geven. Laat ze 10 minuten in de vriezer opstijven en zet ze in de koelkast.
Verhit de oven tot 160 ºC/gasovenstand 3 en maak intussen de vegan mayo en uiringen (zie boven).
Bak de burgers wanneer je zover bent 10 tot 12 minuten in een grote koekenpan met 1 eetlepel olie op matig vuur, of tot ze goudbruin en gaar zijn. Keer ze halverwege een keer om en druk ze aan met een spatel om ze lekker krokant te maken. Schep ze op een bakplaat en zet ze in de oven terwijl je de rest van de ingrediënten voorbereidt.
Snij de sla in dunne reepjes en maak ze aan met de helft van de vegan mayo (bewaar de rest maximaal 2 dagen in de koelkast). Snijd de tomaten in plakjes en leg ze op een stuk keukenpapier op een bord. Strooi er een beetje zout en de geplukte basilicumblaadjes over. Leg er een tweede stuk keukenpapier op en druk de plakjes een beetje aan om er overtollig water uit te persen.
Snijd de augurken in de lengte in plakjes. Halveer de avocado, verwijder de pit, schep het vruchtvlees uit de schillen en snijd het in plakjes. Maak de plakjes aan met het limoensap. Snijd de broodjes open en rooster ze in een hete grillpan of onder de grill.
Beleg wanneer je zover bent de onderste helft van de broodjes met de aangemaakte sla en plakjes tomaat met basilicum. Leg de burgers erop, knip er plukjes tuinkers over en leg er laagjes avocado, aurgurk en krokante uiringen op. Smeer een flinke lik ketchup op de kapjes, leg ze op de burgers, druk ze zachtjes aan en ga aan tafel.
Calorieën: 425 kcal, vet:13,2 g, verz. vet: 2,4 g, eiwit:16,8 g, koolhyd.: 61,4 suiker: 7,8 g, zout: 1,1 g, vezels: 8,4 g
Jamie’s Food Fight Club weekend kookboek – Weergaloze weekendgerechten voor familie en vrienden – (Kosmos Uitgevers) ligt nú in de boekhandel voor € 20,- euro of bestel je online.
Meer vegan recepten:
- T-bone van bloemkool met vegan Sriracha-mayo
- Arabische tajine met veel kruiden uit Easy Vegan
- Culy Homemade: vegan bananenbrood met salted caramel