Een chic gourmetrecept: vegan ‘coquilles’ van koningsoesterzwam
Gourmetten is volgens Culy helemaal niet suf. Chic zelfs, met deze vegan coquilles van koningsoesterzwam. Een makkelijk gourmetrecept, maar dan wel met een luxe tintje.
Gourmetrecept
De een houdt ervan, en de ander rent liever weg bij het zien van een gourmetstel. Ook op de Culy-redactie zijn de meningen over gourmetten nog altijd verdeeld. Culy’s Ogechi is er dol op, want zij ziet gourmetten als hét moment om makkelijke recepten uit te proberen. Zoals deze vegan ‘coquilles’ van koningsoesterzwam, die perfect zijn voor de feestdagen.
Bij gourmetten draait het immers om makkelijk. Geen urenlange marinades, heftige smaken en ingewikkelde sauzen. Daarom bakken we de ‘coquilles’ in plantaardige kruidenboter. Zo gaan smaak en eenvoud hand in hand.
Met koningsoesterzwam kun je gemakkelijk de look en feel van coquilles nabootsen. De stam is namelijk ongeveer zo dik als die van een coquille en door er dunne lijntjes te kerven lijken ze net echt. Vanbinnen is de zwam vleesachtig en chewy en daarmee een goede plantaardige vervanger.
Vegan coquilles voor gourmet
- Snijd de stam van de koningsoesterzwam in dikke plakken. Kerf met een klein mesje dunne lijntjes aan de boven- en onderkant. Ga voorzichtig te werk, de lijntjes moeten ongeveer 3 mm diep zijn.
- Verhit plantaardige kruidenboter op de plaat of in een pannetje van het gourmetstel.
- Leg de plakjes koningsoesterzwam erop. Bestrooi met peper en zout.
- Grill of bak de koningsoesterzwam tot deze goudbruin is aan beide zijden. Dit duurt ongeveer 4 minuten per kant.
- Schik de vegan coquilles op je bord en giet de gesmolten kruidenboter eroverheen. Maak eventueel af met citroensap.
Nog meer lekker gourmetrecepten:
- Groente hoort ook thuis bij het gourmetten: mini bloemkoolsteaks
- Dessert op het gourmetstel: gourmet wentelteefjes met kaneel en gebakken banaan
- Atlijd een goed idee: kipsaté spiesjes