Culy Homemade: vegan chocolate chip cookies
Voor de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel at Culy’s Winnie een week lang veganistisch, bij wijze van uitdaging. Op dag drie begon de honger naar zoetigheid danig de kop op te steken. En wat doe je als de enige zoetigheden in huis verre van plantaardig zijn? Dan maar zelf aan het bakken slaan, natuurlijk. Het resultaat? Goddelijke vegan chocolate chip cookies, waarbij je de roomboter – een product dat we op de Culy-redactie normaal gesproken onvoorwaardelijk eren – zelfs geen seconde mist.
Het was een beetje een zoektocht naar een goed recept voor vegan chocolate chip cookies. Uiteindelijk vonden we dat recept bij Butter & Brioche. Wat ons daaraan zo aansprak, is dat ze boter vervangen door olijfolie, that’s it. En zo zie je maar hoe simpel vegan koken (en bakken!) kan zijn.
Let wel: het deeg van vegan chocolate chip cookies dient een nachtje in de koelkast te staan alvorens je kunt bakken. We begrijpen dat de verleiding groot is om die stap te skippen, maar wij zijn er om te zeggen: niet doen! Het komt de smaak van je koekjes alleen maar ten goede.
Vegan chocolate chip cookies
Neem er een grote mengkom bij en mix de bloem met het bakpoeder, baking soda, koffiepoeder en zout. Zet apart.
Meng in een andere mengkom de olijfolie met de twee soorten suiker en het water tot een gladde massa ontstaat. Roer er ook het vanille-extract door.
Voeg nu de droge ingrediënten bij de natte en roer opnieuw tot een gladde massa. Voeg de stukjes chocolade en de noten toe en roer opnieuw. Dek de mengkom af met plasticfolie en laat 24 afkoelen in de koelkast. Deze stap is cruciaal voor een betere textuur én smaak.
Ben je klaar om te bakken? Verwarm de oven voor tot 180 graden. Bedek twee bakplaten met bakpapier.
Gebruik een ijsschep om gelijkmatige balletjes van het deeg te maken en spreid ze uit over de bakplaten (afhankelijk van de grootte van je oven zul je in meerdere batches moeten bakken). Zorg dat de koekjes voldoende ruimte hebben om zich uit te spreiden.
Bak 11 à 12 minuten in de warme oven. Haal uit de oven en besprenkel onmiddellijk met het zeezout. Laat de koekjes 15 minuten afkoelen alvorens je ze van de bakplaat haalt, dit geeft de vegan chocolate chip cookies de tijd om uit te harden.