Culy Homemade: feestelijke vegan masala chai no-bake mini cheesecakes
Zin in een dessert dat niet al te veel werk kost? Maak dan deze feestelijke mini cheesecakes met chai en karamel van zwarte thee. De eigen gemaakte specerijenmix is wat deze cheesecakes naar een hoger niveau tilt. En oh ja: dit toetje is ook nog eens gewoon vegan.
Vegan masala chai mini cheesecakes met zwarte thee karamel is dan wel een mond vol, het klinkt spannender dan dat het is. De vegan mini cheesecakes zijn gemakkelijk te bereiden en hoeven bovendien niet eens in de oven. Je koelkast doet het meeste werk!
Zo maak je de feestelijke no-bake vegan masala chai mini cheesecakes met zwarte thee karamel
Maak eerst de masalamix. Meng hiervoor alle specerijen goed door elkaar en zet opzij.
Verkruimel de koekjes in een keukenmachine. Voeg de kokosolie en 2 theelepels van de masala mix toe aan de koekkruimels en mix nog een keer goed.
Verdeel de korst over 6 ingevette taartvormpjes. Druk goed aan en zet in de koelkast.
Verhit de kokosmelk samen met de masala mix op laag vuur. Los de agar agar op in de kokosmelk. Haal direct van het vuur wanneer de kokosmelk begint te koken.
Mix in een kom de vegan roomkaas met de ahornsiroop en het vanille-extract. Voeg de warme kokosmelk toe en meng goed. Verdeel het roomkaasmengsel over de taartvormpjes. Zet de mini cheesecakes in de koelkast en laat opstijven voor minimaal 4 uur.
Terwijl de mini cheesecakes opstijven maak je de zwarte thee karamel. Verhit de kokosroom op laag vuur in een pan. Voeg er de zwarte thee aan toe en laat 30 seconden koken. Haal van het vuur en laat de thee intrekken voor 15 minuten. Zeef daarna de room en zet opzij.
Voeg in een andere pan het water en de suiker toe. Kook op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Roer kort en kook het suikerwater tot het licht bruin kleurt, ongeveer 15 minuten. Hou dit goed in de gaten en roer tussendoor voorzichtig. Verlaag het vuur en laat nog kort koken tot je een diep bruine karamel kleur krijgt, ongeveer 5 minuten.
Zeef de room. Haal de pan met het karamel van het vuur en voeg een kwart van de room toe. Mix goed, voeg daarna de rest van de room toe. Voeg als laatste de boter en het vanille-extract toe. Roer karamelsaus goed door elkaar en koel af voor 10 minuten.
Haal de mini cheesecakes uit de taartvormpjes. Druppel de karamel over de mini cheesecakes en besprenkel met wat grof zeezout van kwaliteit.
Meer kleine deserts:
- Culy Homemade: mini Baskische ‘burnt’ cheesecakes maken
- Culy Homemade: mini pavlova’s met rozen, lychees en frambozen
- Culy Homemade: mini Tarte Tropézienne met ananas & vanilleroom