Sojasausbrownies met butterscotch uit Vegan JapanEasy
De Japanse keuken, dat is toch vooral tonijn, Wagyu en eieren? Niet als het van Tim Anderson afhangt. In zijn nieuwe boek Vegan JapanEasy laat hij zien dat de Japanse keuken de perfecte uitvalsbasis is voor spannende vegan gerechten. Krachtige Japanse smaakmakers zoals miso, shiitake en ponzu vormen het uitgangspunt, zoals in deze sojasausbrownies met butterscotch (dat lees je goed).
Wát een gave (vegan!) gerechten laat Tim Anderson zien in zijn nieuwe boek Vegan JapanEasy. Echte Japanse smaakbommen, die je laten zien hoe makkelijk het is om de lekkerste plantaardige gerechten op tafel te zetten die je met smaak en gulzigheid zult verorberen. Zoals deze sojasausbrownies met butterscotch.
Gezouten karamel aan de steroïden
Tim over dit recept: “Ik heb dit recept ooit ontwikkeld voor Kikkoman, die me hadden gevraagd niet-Japanse recepten te maken met sojasaus om mensen te laten zien hoe sojasaus gebruikt kan worden in dagelijkse maaltijden.
Dat vond ik een leuke opdracht want ik ben gek op sojasaus en voeg het sowieso altijd overal aan toe maar dit was de eerste keer dat ik er een dessert mee maakte. Het klinkt misschien als een maf experiment maar dit is echt lekker – sojasaus heeft een volle, mout- en donker bier- achtige smaak die prachtig bij chocolade en butterscotch past. Een beetje als gezouten karamel maar dan aan de steroïden.”
Sojasausbrownies met butterscotch
Maak eerst de butterscotch: laat de lichtbruine basterdsuiker en vegan boter samen in een pannetje smelten; roer vaak. Als de suiker is opgelost en borrelt voeg je het vanille-extract, de sojasaus en plantaardige melk toe. Breng aan de kook, laat ongeveer 5 minuten koken en haal de pan van het vuur.
Verhit intussen de oven voor tot 180°C. Bekleed een bakvorm van 30 x 20 cm met bakpapier.
Maak het browniebeslag: laat de vegan boter smelten in een pan of de magnetron. Doe de chocolade in een kom, schenk de hete gesmolten boter erover en roer tot de chocolade ook is gesmol-ten. Klop de lichtbruine basterdsuiker, fijne suiker en ei-vervanger erdoor. Zeef de tarwebloem, cacao en het zout erboven en roer erdoor tot er geen klontjes bloem meer te zien zijn.
Schenk het browniebeslag in de beklede bak-vorm en schenk de butterscotch erover. Marmer het beslag en de butterscotch met een mesje of eetstokje. Bak 40 tot 45 minuten. Schud de bakvorm om te kijken of de brownies gaar zijn – in het midden moet de brownie nog net een heel klein beetje lillen. Laat eerst helemaal afkoelen en snijd dan in vierkantjes.
Bestrooi met poedersuiker en dien op.
Vegan JapanEasy (Good Cook) is online te koop voor € 25,95