Culy Homemade: vega worstenbroodjes met biermayo
Het stond al een tijdje op ons lijstje om ‘ns vega worstenbroodjes te maken. Het doel? De vulling zódanig op smaak brengen, dat je ‘t verschil met de variant met vlees nauwelijks proeft. Na enig testwerk kunnen we onszelf tevreden op de schouder kloppen: missie geslaagd.
Het worstvlees in deze vega worstenbroodjes bootsen we na door een combinatie van vega gehakt (wij gebruikten Beyond Mince) en fijngehakte paddenstoelen.
Het deeg daarentegen houden we bewust klassiek. Sterker nog: we beroepen ons op het recept van meesterbakker Robèrt van Beckhoven, die ons ooit hoogstpersoonlijk demonstreerde hoe dat in z’n werk gaat.
Zo maak je de vega worstenbroodjes
Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een soepele, elastische bal. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Pak 20 stukjes en maak er bolletjes van. Bebloem daarvoor je handen en rol de stukjes zo snel mogelijk tussen twee handpalmen. Hou qua grootte ongeveer een bitterbal in je achterhoofd. Laat de bolletjes 30 minuten rusten, afgedekt met plasticfolie.
Meng voor de gehaktstaafjes alle ingrediënten in een mengkom en weeg porties van 35 gram af. Vorm hiervan 20 worstjes.
Rol de bolletjes deeg tot ovale plakjes uit. Vouw de gehaktworstjes erin en vorm tot worstenbroodjes. Zorg dat de naad goed dicht zit. Leg ze op twee bakplaten met bakpapier (je kunt er ongeveer 10 kwijt per bakplaat). Bestrijk ze met het losgeklopt ei en de sesamzaadjes. Laat 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 230 graden. Bak ze ongeveer 15 à 18 minuten in de warme oven, of tot ze mooi goudbruin zijn.
Doe voor de biermayo een beetje mayonaise in een kommetje en roer er een klein scheutje van je favoriete bier door.
Meer vega snacks?
- Culy Homemade: vegan hotdog (met de Beyond Sausage)
- Edamame op 3 verschillende (Japanse!) manieren uit Vegan JapanEasy
- Culy Homemade: vegan gyoza met oesterzwam, pinda’s en chili-olie