Vegetarische pilav met basmati, paddenstoelen, saffraan en amandel
Pilav (of pilaf) is een rijstgerecht dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Het is van origine een bijgerecht, maar tegenwoordig komen we het ook als hoofdgerecht tegen én bestaan er vele variaties. Deze variant met basmati, paddenstoelen, saffraan en amandel is in ieder geval een ultiem lekkere optie.
Voor de rijst raden we de basmati van Tilda aan. Wist je dat deze ook wel eens de champagne onder de rijst wordt genoemd? Dat zegt genoeg!
Pilav met paddenstoelen
Was de rijst in koud water totdat het water helder is. Zet vervolgens de rijst even apart zodat het goed kan uitlekken.
Verwarm de helft van de olie in een grote pan en voeg de kardemompeulen, de kaneelstokjes en de laurierblaadjes toe: roer dit gedurende 1 minuut. Voeg de helft van de gesneden ui toe en bak die ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de champignons toe en de knoflook en bak dit nog 10 minuten mee.
Voeg de rijst en het zout toe en roer dit tot de rijst goed is bedekt met olie. Voeg het water toe en breng aan de kook.
Na 4-5 minuten zal veel water zijn verdampt. Roer de saffraan door het mengsel en doe de deksel op de pan. Zet het vuur zo laag mogelijk. Laat dit nog 12-15 minuten staan (of totdat de rijst zacht is).
Ondertussen verhit je de resterende olie in een pan en bak je de gesneden ui tot deze goudbruin is. Haal de ui uit de pan en dep dit droog met een stukje keukenpapier.
Verspreid de gebakken ui over de Pilav en top de Pilav af met het amandelschaafsel.