Culy Homemade: varkensrollade met appels, cider & gebakken aardappeltjes
Het is een échte klassieker voor kerst: een mooi gebraad op tafel. Een varkensrollade bevat mooi, mager vlees, is behoorlijk foolproof in de bereiding en… superlekker! Beter wordt het niet, met kerst. Wij maken een versie met appels, cider & gebakken aardappeltjes. Allemaal in één braadslee. Daar heb je dus ook nog eens weinig omkijken naar.
Wist je dat de combi varkensvlees en appels een hele mooie is? Het zoetzure van de Granny Smith-appeltjes en de cider die we in dit recept gebruiken, maken net even wat bijzonders van dit stukje vlees.
En nog een extra bonus: de gebakken aardappeltjes nemen tijdens het bakken alle smaken in zich op. Een (kerst)feestje op je bord!
Wij maakten dit recept met een kant-en-klare rollade van Albert Heijn. Daar vind je de lekkerste producten voor de feestdagen, om gemakkelijk de favoriete kerstgerechten van je dierbaren mee op tafel te toveren. En natuurlijk scheelt het ook heel wat kerststress dat je je boodschappen online kunt bestellen.
Varkensrollade bereiden
Hoe lang je het vlees moet garen, hangt onder andere af van het gewicht en de dikte. Gemiddeld heeft een varkensrollade een kooktijd van 35 minuten (voor 500 gram) tot 90 minuten (voor 2 kilo). Voor deze varkensrollade van 1 tot 1,5 kilo houden we ongeveer 50 minuten in de oven aan. Gebruik je een rollade van 500 gram, houd dan zo’n 35 minuten aan in totaal.
Je kunt checken of je rollade gaar is, door met een satéprikker in het vlees te prikken. Check de kleur van het vocht dat daaruit vrijkomt. Is het roze, dan is je rollade nog niet gaar. Kleurloos? Dan zit je goed!
Varkensrollade met appels & cider
Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet een grote braadslee klaar.
Doe de aardappels en rode uien in de braadslee. Voeg 1,5 eetlepel olijfolie toe en peper en zout en hussel alles door elkaar. Bak ze zo’n 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Meng ondertussen in een kommetje de bloem met het gekneusde korianderzaad en een flinke snuf zwarte peper. Wrijf de rollade ermee in.
Smelt twee eetlepels roomboter in een ruime pan en bak de rollade daarin rondom bruin. Begin op hoog vuur, laat zo’n 2 tot 3 minuten bakken en zet het vuur iets lager. Bak dan elke zijde nog een minuutje ongeveer.
Haal de braadslee uit de oven en leg de rollade bovenop de groenten. Voeg ook de sappen uit de pan toe. Dek af met aluminiumfolie en zet in de oven.
Voeg na 20 minuten de cider en de partjes appel toe aan de braadslee en schep de sappen over alle ingrediënten. Dek weer af en bak nog 15 minuten.
Zet de oventemperatuur omhoog naar 200 graden, verwijder de aluminiumfolie en laat nog 15 minuten bakken.
Haal de braadslee uit de oven, leg het vlees op een snijplank en verwijder het touw. Laat 10 minuten rusten.
Schep de appels, aardappels en uien er ook uit en leg apart in een schaal.
Snijd de varkensrollade in plakken en serveer met de appels, gebakken aardappeltjes en uien. Bestrooi met nog wat extra zeezout.