Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg (Wereld)keuken 3 aug 2024
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: vanille-ijs met olijfolie en kaviaar (!) zoals in ‘The Bear’

Sensationeel lekker. Zo zouden we dit dessert misschien het beste kunnen beschrijven. Door  vanille-ijs van goede kwaliteit af te toppen met olijfolie, zout en een schepje (nep)kaviaar, krijg je een luxe toetje om van te dromen (dit doen wij in ieder geval wel). Onze nieuwe verslaving!

Een recept kun je het niet echt noemen – er wordt immers niks aan gekookt, maar omdat recepten er vooral ook zijn om je te inspireren, schreven we het toch voor je uit. Maak dit, je zult er geen spijt van krijgen!

Foodtrend

We schreven onlangs al dat roomijs met olijfolie en zeezout een comeback maakt als foodtrend. In Italië en Griekenland wordt dit al veel langer zo geserveerd, maar dankzij social media zien we de combinatie weer veel meer terug; bijvoorbeeld ook bij restaurants in onze hoofdstad.

Wil je nog een stapje verder gaan, dan combineer je vanille-ijs met olijfolie, zout en kaviaar (!). We zagen chefkok Matty Matheson deze hemelse combinatie serveren aan Jimmy Fallon om het nieuwste seizoen van ‘The Bear‘ te promoten (de hitserie over een restaurantkeuken in Chicago). Wie goed oplet, ziet de ‘caviar sundae’ voorbijkomen in de serie en volgens Matty jatte hij het idee van restaurant 108 in Kopenhagen voor The Bear.

IJs met kaviaar: waarom werkt het?

Waarom het zo goed werkt: het is koud, zout, zoet, zilt en knapperig tegelijk. De olijfolie maakt het ijs extra romig, het zout brengt het zoete ijs in evenwicht en de kleine bolletjes kaviaar die barsten in je mond geven een bijzonder mondgevoel. Maak dit als dessert voor een etentje om je gasten te verrassen of gewoon, voor jezelf…

Trend: vegan kaviaar (maar waar is het van gemaakt en wat kun je ermee?)

Nancy van Batenburg voor Culy

Vanille-ijs met olijfolie, zeezout en (nep)kaviaar

  1. Haal het ijs tijdig uit de vriezer om schepbaar te worden. De beste manier om ijs zachter te laten worden is niet om het direct op het aanrecht te zetten, maar een half uurtje in de koelkast.
  2. Schep het vanille-ijs in een bakje of ijscoupe.
  3. Lepel de (nep)kaviaar er voorzichtig bovenop.
  4. Houd je duim over een deel van de opening van de fles olijfolie en druppel wat olijfolie over het ijs.
  5. Maak af met een snufje zeezout en geniet!

Hoe lekker we dit dessert vonden, kun je zien in onze TikTok-video:

@culynl

IJs met kaviaar (!) uit TheBear: hoe smaakt dat? Culy deed de test! #kaviaar #ijs #foodtrend #dessertrecipe

♬ Make It Better (Instrumental) – Anderson .Paak

Meer over het lekkerste ijs:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.