Culy Homemade: boterzachte udon noodles met miso-zalm
Met dit recept voor udon noodles gun je jezelf een kom vol geluk. De saus van boter en miso alleen is al genoeg reden om dit gerecht te maken. Geloof ons: je lepelt het naar binnen alsof het een kom soep is.
We krijgen geen genoeg van miso in welke vorm dan ook. Daarom marineren we de zalm in een badje van witte miso en honing. Door de suikers krijgt de zalm in de oven een gekarameliseerd jasje, een heerlijke tegenhanger voor de zoute miso.
Wat is miso (en zó gebruik je misopasta voor meer dan alleen soep!)
Recept voor romige udon noodles
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Mix voor de miso-zalm de witte miso, de honing en de zonnebloemolie goed door elkaar heen.
- Voer al roerend een scheutje koud water bij de marinade tot er een gladde massa ontstaat.
- Bedek de zalm met de marinade en zet in de koelkast voor later.
- Verwijder de bladeren van de paksoi, snijd ze grof en bewaar ze voor later. Snijd vervolgens de stelen van de paksoi in stukjes.
- Kook de udon noodles volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en zet opzij.
- Bak de zalm circa tien minuten in de voorverwarmde oven tot de marinade begint te karameliseren en de zalm gaar is.
- Bak de paksoi-stelen op hoog vuur tot ze gaar zijn. Breng op smaak met zout en verwijder uit de pan.
- Zet het vuur laag en smelt de boter in de pan tot ‘ie begint te kleuren. Voeg vervolgens de geraspte knoflook en chilivlokken toe.
- Voeg de witte miso toe en roer tot de miso is opgelost. Voeg nu al roerend wat water en de (sushi-)azijn toe.
- Voeg de gebakken paksoi, de paksoibladeren en noodles toe aan de pan. Meng op laag vuur door elkaar heen.
- Pluk de zalm en verdeel over de noodles.
- Verdeel de gesneden bosui en de sesamzaadmix over de noodles heen en serveer.
Meer noodles recepten:
- Crispy noodles van de bakplaat met kip en paksoi
- Lintnoedels met lamsschenkel in geurige bouillon van Nigella Lawson
- Kantonese noodles met stukjes biefstuk