Koreaanse gebakken pittige rijststicks (tteokbokki)
Kimchi, bibimbap en bulgogi zijn waarschijnlijk de eerste dingen die bij je opkomen als je denkt aan de Koreaanse keuken. Maar, de Koreaanse keuken is veelzijdig en veel meer dan de drie klassiekers. Aan de hand van meer dan 70 recepten neemt Billy Law ons in zijn nieuwe kookboek Klein Korea mee op reis door Korea. In dit recept worden rijststicks knapperig gebakken tot ze een gekaramelliseerd laagje krijgen. Da’s puur comfort food.
Billy over de rijststicks (tteokbokki)
“In Korea kun je op vrijwel iedere straathoek tteokbokki vinden, omdat de stevige rijststicks enorm populair straatvoedsel zijn. Hoewel tteokbokki meestal wordt geserveerd in een pittige chilisaus met viskoekjes en andere ingrediënten, geef ik persoonlijk de voorkeur aan de droge versie die wordt gemaakt door de rijststicks mooi gekaramelliseerd en knapperig te bakken.
Na het bakken is de smaak sterker en zijn de krokant-knapperige rijststicks buitengewoon bevredigend, in het bijzonder op een koude dag.”
Culy’s Toko Finds: Koreaanse rice cakes (ook wel ‘Koreaanse gnocchi’ genoemd)
Zo maak je de pittige rijststicks
Breng water in een grote pan aan de kook op middelhoog vuur. Laat de rijststicks in het water zakken en ontdooi ze in 3 minuten of verwarm ze tot ze zacht zijn. Giet de rijststicks af, leg ze in een grote kom en besprenkel ze met 20 ml olijfolie. Meng goed om te voorkomen dat ze aan elkaar kleven en zet opzij.
Meng in een kleine kom de knoflook, chilivlokken, chilipasta, sojasaus, suiker, sesamolie en zwarte peper goed door elkaar. Schenk de saus over de rijststicks en roer tot ze geheel omhuld zijn door de marinade. Dek de kom af met plasticfolie en laat de rijststicks minstens 1 uur marineren op kamertemperatuur.
Verhit de overige 10 ml olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Werk met kleine hoeveelheden tegelijk. Bak de rijststicks 2 tot 3 minuten tot ze knapperig en een beetje donker zijn. Keer de rijststicks geregeld, zodat ze niet aanbakken in de pan. Hussel de lente-ui en het sesamzaad door de rijststicks, roer even en dien de tteokbokki op.
TIP: Je kunt ook dunne plakjes Koreaanse viskoek (eomuk) aan de tteokbokki toevoegen.
> Klein Korea van Billy Law (Good Cook) is nu te koop voor €22,50