Mexicaanse treslechescake (een waanzinnig smeuïge taart)
Misschien wel het gezelligste kookboek dat we de afgelopen tijd hebben ontdekt: Een tafel vol van Meike Krüger. Van de themadiners die ze daarin uittekent wil je maar één ding: de hele dag in de keuken staan en de tafel vullen met al die toffe gerechten uit verschillende wereldkeukens. Deze Treslechescake komt uit hoofdstuk Mexico en is het ideale toetje na een tacofestijn.
Gecondenseerde melk, kokosmelk en koffiemelk zijn de belangrijkste bouwstenen van Mexicaanse ‘Treslechescake‘. En yes, dat levert ongelooflijk smeuïg gebak op. Meike bedekt die cake bovendien ook nog ‘ns met een zoete laag merengue. Mogen we alstublieft nú zo’n stuk?
Treslechescake uit Een tafel vol
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng in een ruime kom de bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, het bakpoeder en het zout. Voeg de eieren en de gesmolten boter toe en meng tot een glad beslag.
Stort het cakebeslag in een ingevette springvorm of siliconen bakvorm van 18 centimeter doorsnede en bak de cake 45 minuten in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.
Snijd overdwars de bovenkant van de cake bij zodat hij egaal is en goed melk kan opnemen. Prik er met een satéprikker rondom gaatjes in.
Halveer het vanillestokje over de lengte en schraap het merg eruit. Warm in een steelpan de gecondenseerde melk, kokos-melk, koffiemelk en het merg op. Schenk het mengsel over de cake. Dek de cake af met plasticfolie en zet minimaal 3 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 250 °C (grillstand).
Klop met een hand- of standmixer de eiwitten met de kristalsuiker en het zout tot er stijve pieken ontstaan. Meng met een spatel de poedersuiker en de limoenschil erdoor.
Verdeel de merengue met een spatel over de cake en zet de cake nog 3-5 minuten, of tot de merengue lichtbruin begint te kleuren, in de oven.
> Een tafel vol van Meike Krüger (Carrera Culinair) verschijnt op 26/09 en kun je nu alvast reserveren.