Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 15 feb 2025
Leestijd: 2 minuten

Traybake met aardpeer, ricotta en snelle groene salsa van salie en citrus

Genieten van het aardperenseizoen? Dat doe je het allerbeste met deze vega traybake met aardpeer en ricotta. Aards, maar toch fris met een snelle groene salsa van salie en sinaasappel!

Voorbereiding 5 minuten
Kooktijd1 uur

Ingrediënten

Voor 4 personen:

Voor de traybake met aardpeer:

  • 1 kilo aardperen
  • 2 uien, gehalveerd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout, naar smaak
  • 1/2 citroen, het sap
  • 1 sinaasappel
  • 1 bol knoflook, gehalveerd
  • 250 gram ricotta

Voor de groene salsa:

  • 1 bosje salie (ongeveer 15 gram)
  • 1/2 bosje koriander (ongeveer 7 gram)
  • 60 ml olijfolie
  • Peper en zout, naar smaak
  • 1/2 sinaasappel, het sap (ongeveer 50 ml)
Beoordeling
5 / 5 sterren. 1 x beoordeeld.

Lekker recept met aardpeer

Dat aardpeer en sinaasappel een heerlijke combinatie vormen van winterse ingrediënten, hebben we geleerd bij Chez Nina, waar we een pizetta met aardpeer voorgeschoteld kregen.

In dit vega traybake recept voegen we daar ook extra citroensap aan toe, en dat doen we niet alleen omdat de frisse smaak goed samengaat met de aardse tonen van de aardpeer. Citrus en andere zure ingrediënten, denk aan azijn, helpen bij het omzetten van de onverteerbare stof inuline, die in de aardpeer zit, in suikers die je lichaam wél kan verteren.

Aardpeer traybake met ricotta
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy
Aardpeer traybake met ricotta
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Traybake met aardpeer en ricotta

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Was de aardperen en snijd ze in vieren. Leg ze in de ovenschaal met de gehalveerde uien en bestrooi met peper, zout, 2 eetlepels olijfolie en het sap 1/2 citroen en 1 sinaasappel. Voeg de uitgeknepen sinaasappelschillen ook toe.
  3. Schep het geheel goed om en leg de twee helften van de knoflookbol in de ovenschaal, druppel hier ook olijfolie over.
  4. Voeg vervolgens de ricotta toe aan de ovenschaal Zet de traybake 1 uur in de oven, tot de aardperen zacht zijn.
  5. Maak ondertussen de groene salsa. Maal salie en koriander in een keukenmachine of vijzel en druppel er voorzichtig 60 ml olijfolie bij. Doe er daarna het sap van 1/2 sinaasappel bij en meng tot een geheel. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  6. Knijp de knoflook uit en schep de traybake nog eens goed om. Verdeel over de borden en serveer met de groene salsa.
vega traybake recept met aardpeer en ricotta
Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer winterse recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.