Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Diner Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Verse tomatensoep maken: dit is Culy’s favoriete recept (en zó makkelijk!)

Niks mis met de kant-en-klare variant op z’n tijd, maar tomatensoep maken met verse tomaten is veel makkelijker dan je misschien zou denken. Met ons favoriete recept voor tomatensoep laten we je ontdekken hoe eenvoudig dit is – én waarom je dit veel vaker zou willen doen.

Is tomatensoep gezond?

Minstens één keer per week genieten we van een kom warme soep. Of hij nou zelfgemaakt of zelfgehaald is, het blijft lekker en soep is de ideale manier om genoeg groente binnen te krijgen.

Deze verse tomatensoep maken we met basilicum, maarliefst een kilo tomaten en zelfgemaakte croutons uit de pan. En daarmee beantwoorden we ook gelijk de vraag: is tomatensoep gezond? Culy’s variant in ieder geval wel!

Verse tomatensoep maken met verse tomaten
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Serveertips

Wat serveer je bij tomatensoep? Wil je er een volledige maaltijd mee maken? Dan ben je bij de Italiaanse keuken aan het juiste adres. Denk aan deze spaghetti met tonijn en een frisse salade. Eet je de tomatensoep voor de lunch? Dan is een tosti hét antwoord. Wil je weten wat onze beste tips zijn voor een tosti? Kijk dan naar onze eerste hulp bij tostiproblemen!

Voor eens en altijd: is een tosti nou ongezonder dan een boterham met kaas?

Welke bouillon voor tomatensoep

Door de tomaten te koken in bouillon geef je de tomatensoep smaak en umami, dus ga je tomatensoep maken, onthoud dan dus bouillon onmisbaar is. Om de soep vegetarisch te houden, raden we groentebouillon aan. Niet in huis? Dan is kippenbouillon de beste optie. Bouillonsoorten als rund en paddenstoelen hebben een sterke eigen smaak, die te veel naar voren komt.

Verse tomatensoep maken met verse tomaten
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

12x de lekkerste winterse soeprecepten

Verse tomatensoep maken

  1. Kerf de tomaten in zodat ze aan de onderkant (aan de andere kant van het kroontje) een kruisje hebben. Leg ze in een schaal en giet hier (kokend) heet water over heen. Haal ze er na een minuut voorzichtig uit en je pelt zo het velletje eraf.
  2. Snipper de ui en fruit deze in een grote pan in een scheutje olijfolie. Voeg daarna het laurierblaadje toe en breng op smaak met zout en peper. Snipper de knoflook en voeg wanneer de ui wat glazig begint te zien deze toe. Bak even mee.
  3. Hak de helft van de basilicum, inclusief steeltjes, samen met de resterende steeltjes fijn en voeg deze ook toe. Snijd ook de tomaten in blokjes en voeg deze toe aan de pan. Breng op smaak met een flinke snuf zout en wat peper.
  4. Zet de deksel op de pan en laat dit geheel minstens een half uur op laag vuur sudderen. De tomaten worden zachter en vormen al bijna een echte tomatensoep. Voeg een kopje van de bouillon toe en laat kort meekoken.
  5. Maak ondertussen de croutons. Zet een koekenpan op het vuur en smelt een klontje boter samen op laag vuur. Voeg direct de knoflook toe, zodat de smaak in de boter trekt.
  6. Snijd het brood in grote, hapklare stukken en voeg toe aan de pan. Bak de croutons krokant aan alle zijdes, ongeveer 2 minuten per kant.
  7. Verwijder het laurierblaadje. Pureer vervolgens de tomatensoep met een staafmixer, proef of hij genoeg smaak heeft en voeg eventueel extra bouillon, peper en zout toe. Hak de basilicum fijn.
  8. Serveer de tomatensoep met extra basilicum, mascarpone en de Parmezaanse kaas.

Meer lekkere soeprecepten?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.