Culy Homemade: Tom Kha met garnalen en limoenbladolie
Een beetje liefhebber van de Thaise keuken is wel bekend met Tom Kha Kai (of tom ka kai): de befaamde Thaise soep op basis van kokosmelk, galanga (laos) en citroengras. Wij maakten een versie met garnalen (Tom Kha Kung dus!) en shiitake. Lekker met een makkelijke limoenbladolie voor dat vleugje ‘Culy’.
Tom Kha Kung is eenvoudig om zelf te maken. De grootste uitdaging zit ‘m in het vinden van een balans tussen al die verschillende smaken. Kokosmelk, laos, citroengras, limoen, vissaus, bruine suiker en chilipeper: een goede tom kha heeft ze allemaal en precies in de juiste verhouding. Vooral veel proeven en op smaak brengen dus! Wij geloven in je.
Recept voor Tom Kha Kung
Begin een dag van tevoren met de limoenbladolie. Stop de gesneden limoenblaadjes in de olie en zorg dat ze helemaal onderstaan. Laat zo een nachtje staan. Zeef de volgende dag de blaadjes uit de olie.
Verwarm een soeppan op medium vuur en bak hierin de geraspte laos twee minuutjes. Doe de stengels citroengras en de rode currypasta erbij en laat een minuut meebakken. Blus af met de kippenbouillon en voeg suiker en vissaus toe. Leg een deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes koken op laag vuur.
Doe de shiitake, de garnalen en de kokosmelk erbij en laat nog 5 minuten zachtjes koken. Voeg dan het limoensap toe. Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel meer suiker of vissaus toe.
Lepel de Tom Kha Kung in kommen en maak af met een paar druppeltjes limoenbladolie en wat fijngehakte koriander.