Tofu in stroperige zwarte bonensaus met gemberbier uit Vegan East
Het kookboek ‘Vegan East’ van Milou van der Will staat boordevol spannende veganistische recepten met een Aziatisch tintje. Het boek bevat 80 oosterse vegan gerechten, bomvol smaak, die ook nog eens razendsnel op tafel staan. Wij delen een verrassend recept uit het boek met je, voor tofu in stroperige zwarte bonensaus met gemberbier. Een smaakbommetje!
Milou heeft de oosterse kookkunsten afgekeken van haar Indische opa en vader. Die combineert ze in haar boek met creatieve experimenteerdrift en een plantaardig voedingspatroon. En dat levert dus hele toffe gerechten op, zoals deze stroperige tofu.
Milou: “Het was de bedoeling om een tofugerecht te bedenken met mijn favoriete ipa-biertje, maar dat werd bijna giftig bitter, waardoor ik die droom liet varen. De alternatieve versie, met gemberbier, was wél verrassend lekker. Ultraweinig boodschappen, takkeveel smaak. En die ipa kun je gewoon lekker opdrinken, zoals de bedoeling.”
Tofu persen
Goed om te weten: “Tofu bevat veel vocht en dat bakt voor geen meter, vandaar dat het belangrijk is om het blok een beetje uit te persen”, legt Milou uit.
“Daar kun je een speciale tofupers voor kopen, of je doet het gewoon zo: vouw de tofu in een schone theedoek en zet er iets zwaars op, om er zoveel mogelijk vocht aan te onttrekken. Laat minstens 15 minuten zo staan, maar liever 30 minuten tot 2 uur.”
Zo maak je de tofu in stroperige bonensaus
Snijd de tofu in blokjes. Verhit 1 eetlepel olie in een kleine wok. Fruit de ui met een snuf zout. Voeg gember en knoflook toe en bak 1 minuut mee.
Schep de zwarte bonensaus in de pan, roer door en doe dan ook het water, gemberbier en suiker erbij. Laat even zachtjes koken. Maak een papje van de maïzena en het water en voeg toe. Laat de saus binden. Haal van de warmtebron en zet weg tot gebruik.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan. Bak de tofu met een snuf zout. Als de blokjes mooi krokant zijn en lichtbruin kleuren, schep je er een paar eetlepels saus bij. Hussel goed. Voeg nu de rest van de saus toe.
Serveer direct, met rijst of noedels.
Vegan East van Milou van der Will (uitgeverij Good Cook) is nu te koop voor € 25,95.
Meer vegan recepten?
- Spannende crispy Peking tofu (een vegan variant van Pekingeend)
- Culy Homemade: simpele vegan panna cotta met karamel en pinda’s
- Culy Homemade: gruwelijk lekkere vegan burger (met de Beyond Burger!)