Culy Homemade: toffe groentesoep met dille en uiencrunch
Groentesoep is ‘n echte klassieker. Fijn voor in de winter, maar omdat ‘ie zo licht is ook perfect bij warmer weer. Deze groentesoep is vegan en zit – wat had je gedacht – bomvol groenten. We brengen ‘m op smaak met dille en maken ‘m af met een knapperige uiencrunch. En dat is lékker!
In deze groentesoep gebruiken we fregola, kleine pastabolletjes uit Sardinië (en niet te verwarren met couscous). Fregola vind je in Italiaanse delicatessewinkeltjes, in grotere supermarkten of bij Crisp. Niet gevonden of niet in huis? Gebruik dan een andere kleinere pastasoort, zoals vermicelli of orzo.
Zo maak je de groentesoep met dille en uiencrunch
Verhit de olijfolie in een soeppan. Voeg de ui, knoflook, wortel, prei, bleekselderij en tijm toe en bak in ongeveer 5 minuten glazig.
Voeg een blokje groentebouillon toe samen met 2 liter water. Breng aan de kook en laat het bouillonblokje oplossen.
Doe de fregola (of andere pasta indien je die gebruikt) bij de groentesoep als het bouillonblokje is opgelost. Kook de soep tot de fregola al dente is. Voeg als laatst citroensap en verse takjes dille toe en roer goed. Proef af op peper en zout.
Ga aan de slag met de uiencrunch terwijl de groentesoep rustig pruttelt. Zet hiervoor een steelpannetje met zonnebloemolie op het vuur. Meng ondertussen de maizena, dille, citroenrasp, zout en peper in een kom. Doe daarna de dun gesneden sjalotten erbij en hussel door elkaar. Zorg dat elk stukje ui goed gecoat is.
Voeg de ui toe aan de hete olie en bak krokant in 20 minuten op laag vuur. Blijf bij de pan, zodat de uien niet aanbranden.
Haal uien uit de pan wanneer ze goudbruin zijn en laat uitlekken.
Verdeel de groentesoep over kommen. Maak de soep af met takjes dille, uiencrunch en een paar druppen extra olijfolie.
Meer gerechten boordevol groenten:
- Culy Homemade: pappardelle met courgette in een romige groentesaus
- Culy Homemade: aardpeerpuree met worstjes en friet van koolraap
- Knapperige groenten in kruidige kokos uit de bijbel van de Indonesische keuken