Crema Catalana uit De Toetjesbijbel van Rutger Bakt
Rutger van den Broek won in 2013 het televisieprogramma Heel Holland Bakt. Daarna zat hij gelukkig niet stil en publiceerde hij verschillende kookboeken waaronder onlangs De Toetjesbijbel. Een naslagwerk voor iedere toetjesliefhebber, want hierin staat alles: van crumble tot dessertsaus en van lastig spektakelstuk tot makkelijke desserts. Culy mag alvast het recept van de Crema Catalana met je delen.
De Toetjesbijbel van Rutger van den Broek
Zeggen we toetjes, dan denk je misschien niet direct aan Rutger. Want toetjes en bakken… Een bolletje ijs in de oven is nog nooit bij iemand goed gegaan. Maar toetjes zijn meer dan ijs, laat de meesterbakker zien in de Toetjesbijbel.
Het boek is namelijk een compleet naslagwerk voor iedereen die houdt van desserts. Er staan basisrecepten in voor slagroom en meringues, maar ook hoe je kruimels maakt voor over je toetje, hoe je de lekkerste dessertsauzen maakt en complete, allesomvattende recepten om het perfecte dessert op tafel te zetten.
En zoals altijd bij Rutgers recepten zijn ze foutloos en voor iedereen te maken. De toetjeskoning past zijn recepten namelijk zo aan dat je er geen dure apparaten voor hoeft aan te schaffen, maar alles gewoon in je eigen keukentje kunt maken.
Crema Catalana uit de Toetjesbijbel
Doe de melk samen met het kaneelstokje in een pan. Gebruik een dunschiller om slierten van de citroen- en sinaasappelschil te snijden en doe deze bij de melk. Breng dit aan de kook. Haal de pan van het vuur, dek deze af met een deksel of met plasticfolie en laat de melk een 1⁄2 uur staan. Dit zorgt ervoor dat de smaken van de citrusschil en de kaneel in de melk kunnen trekken.
Zeef de melk en breng deze opnieuw aan de kook. Meng intussen in een kom de suiker met de eidooiers en de maizena tot een glad papje. Giet de helft van de kokende melk erbij en roer het mengsel goed door. Giet het vervolgens terug in de pan en verhit de massa al roerend, tot 85-90 °C. Laat de crème niet koken.
Haal de pan van het vuur en verdeel de crème over 4 hittebestendige bakjes met een inhoud van minimaal 175 milliliter. Strijk de bovenkant glad en zet de crèmes minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.
Bestrooi de crema catalana voor het serveren met rietsuiker en brand deze af met een brander, of zet de schaaltjes kort onder de hete grill in de oven.
> De Toetjesbijbel (Carrera Culinair) van Rutger van den Broek is nu te koop voor € 34,99 via bol.com