Culy Homemade: toast met dragon-meloenjam en Parmaham
Meloen met ham is een klassieke combinatie die beslist niet saai hoeft te zijn. Zéker niet als je deze toffe meloenjam maakt. Verslavend lekker met wat verse dragon erdoorheen. We serveren de meloenjam op toast, belegd met ricotta en (daar is ‘ie!) Parmaham. Ook leuk op (kleine) bruschetta, voor een feestje.
Zo maak je de dragon-meloenjam
Meng de meloen met de suiker in een pannetje en breng aan de kook. Laat de jam ongeveer tien minuten koken. Voeg dan het citroensap toe en laat nog even doorkoken tot de meloen uit elkaar valt en het mengsel op jam begint te lijken.
Bij het maken van jam, is het belangrijk dat het mengsel goed stolt. Je kunt dit testen door een lepeltje van de jam op een bordje te scheppen. Dik genoeg? Dan kun je de pan van het vuur halen.
Meng de dragon erdoorheen, eventueel met een staafmixer. Schep de meloenjam over in een gesteriliseerde jampot. Pak bijvoorbeeld een potje dat nog warm uit de vaatwasser komt. Of giet wat kokend water over een potje en droog het goed af.
Ook lekker: Zelf jam maken doe je zo en koken met restjes jam: zo maak je die halflege potjes op
Zo maak je de toast
Besmeer de toast aan beide kanten met olijfolie. Grill de toast in een grillpan of op een contactgrill. Bestrijk met de ricotta en maal er een flinke snuf peper overheen. Schep hier een lekkere klodder van de dragon-meloenjam op.
Leg op elke snee toast twee plakjes Parmaham en maak eventueel af met een takje dragon.
Meer lekkers op toast
- Toast met kurkuma-boter en tomatensalade
- Geroosterde tomaten op toast met dragon
- Zalige shakshuka toast met hummus