Culy Homemade: ‘The Stew’ van Alison Roman (de kikkererwtencurry die viraal ging)
Het stond al tijden op ons lijstje om The Stew eens dat maken. Dat is een soort stoofpotje slash curry op basis van kokosmelk, kikkererwten en een lading kurkuma voor een verleidelijke goudgele kleur, bedacht door cooking queen Alison Roman. Nadat iemand er de hashtag #thestew voor bedacht, ontplofte Instagram zowat van de foto’s van mensen die hun eigen #thestew brouwden. Zegt, genoeg, toch?
Normaal gezien houden we er wel van om andermans recept te voorzien van een goeie Culy-twist, maar in dit geval kiezen we voor een exacte kopie. Het blijft immers The Stew hé jongens? Aan zo’n iconische formule durven wij niet te tornen…
Natuurlijk kun je het recept zelf wel altijd een beetje tweaken. Hou je van spicy, fruit dan samen met de gember nog wat extra verse peper aan. Wil je liever wat meer veggies, voeg dan naast de boerenkool ook nog wat andere groenten uit je groentelade toe: stukjes bloemkool, broccoli, courgette… Kan allemaal. Ook een restje kip kun je makkelijk kwijt in The Stew.
Zo maak je Alison Roman’s The Stew
Verwarm 60 ml olijfolie in een grote pan op medium vuur. Voeg de knoflook, ui en gember toe en kruid af met zout en peper. Bak een paar minuten, tot de uien beginnen zweten.
Voeg de gemalen kurkuma, de rode chilivlokken, de kikkererwten toe en kruid nogmaals af met zout en peper. Laat 8 à 10 minuten bakken zodat de kikkererwten knapperig worden door de olie. Schep er daarna ongeveer 1/4 van de kikkererwten uit en zet apart – hiermee ga je de curry later garneren.
Gebruik een houten lepel of een pureestamper om de resterende kikkererwten plat te stampen. Hierdoor komt het zetmeel vrij, wat ervoor zal zorgen dat je een mooie, dikke curry krijgt. Voeg de kokosmelk en de bouillon toe en geef het geheel nog eens een snuf zout en peper.
Breng de curry zachtjes aan de kook en schraap regelmatig over de bodem van de pan. Laat zo ongeveer een halfuurtje op een laag vuur staan en roer regelmatig. Je wil een mooie dikke, gladde curry: proef regelmatig en laat nog wat langer pruttelen als je curry nog te lopend is.
Voeg daarna de snijbiet toe en roer goed. Kook nog een paar minuten mee, tot deze zacht is.
Verdeel the stew over kommen en garneer met munt, de kikkererwten die je had bewaard, wat extra rode chilivlokken en een scheutje olijfolie. Serveer met yoghurt en eventueel met flatbread.
Oh, en maak jij één van onze recepten klaar? Maak er een foto van, deel deze op je stories (of je Insta-grid) met #culyhomemade en @culynl en wij delen jouw foto via ons Instagram-account!