Thaise tom yam soep met zoete aardappel en garnalen
Wie ooit in Thailand is geweest, heeft naast mango met sticky rijst en pad thai vást ook tom yam gegeten. Deze pittige soep is een echte Thaise klassieker. Wij maakten ‘m met zoete aardappel en garnalen.
Tom yam, soms ook wel eens tom yum genoemd (yum!) is een heldere soep met een pikant randje. Ook in buurlanden Laos, Maleisië, Singapore en Indonesië wordt deze soep geserveerd, en zoals bij veel Aziatische gerechten is ‘ie overal net ietsje anders.
Tom yam is eigenlijk een hele algemene benaming; ‘tom’ betekent koken en ‘yam’ staat voor pittig en zuur. Die twee smaken zijn dan ook het belangrijkst in dit gerecht: de ultieme balans tussen spicy en zuur.
De vulling van de soep kan ontzettend verschillen. Vaak zit er kip (kai), varken (moe) en garnalen (kung) in, of een mix daarvan. Ook champignons worden vaak toegevoegd. Ook een populaire variant is tom yam thale met allerlei zeevruchten, zoals gamba’s, inktvis, mosselen en andere stukjes vis. Vaak wordt hier een scheut kokosmelk aan toegevoegd voor een fris en romig effect.
Zo maak je Thaise Tom Yam soep met zoete aardappel
Fruit de rode currypasta aan in een grote soeppan op middelhoog vuur tot de geuren goed vrijkomen (na ongeveer 1 minuut). Je hoeft geen olie toe te voegen, omdat er in de pasta al olie verwerkt zit.
Schenk de bouillon erbij met het citroengras, limoensap en de zoete aardappel en breng aan de kook. Laat 15 minuten pruttelen op zacht vuur. Doe de champignons en de rode peper er na 5 minuten bij.
Schep de garnalen door de soep en kook nog heel zachtjes door tot ze gaar zijn. Haal de pan van het vuur en roer de spinazie door de soep. Serveer met limoen partjes en verse koriander.
Nog meer lekkere Thaise recepten:
- Dit Thaise gerecht is vliegensvlug klaar: pad krapow
- Culy Homemade: thom kha kai (Thaise kippensoep met kokos)
- Culy Homemade: sticky Thaise kippenvleugeltjes met koriander