Tempura van witte asperges, garnalen en shiso uit ‘Hokkai’
De kans is groot dat je al veel lovende artikelen over restaurant Hokkai Kitchen in IJmuiden hebt gelezen. Hun nieuwe recepten- en verhalenboek bundelt Japanse gerechten die je makkelijk thuis maakt met ingrediënten die je hier kunt kopen. Zo ook met deze tempura van witte asperges, garnalen en shiso.
In dit boek neemt Hokkai Kitchen je mee op een culinaire ontdekkingsreis door de Japanse eetcultuur. De bedoeling van de gerechten, voornamelijk bestaand uit visgerechten, is om je de Japanse thuiskeuken te laten zien en deze voor iedereen toegankelijk te maken.
Tussen de recepten door vertellen ze je de mooiste verhalen over de Japanse eetcultuur, inclusief prachtige beelden.
Hokkai Kitchen in IJmuiden: het geheime adresje waar alle chefs sushi gaan eten
Over dit recept
Hokkai Kitchen: “Om een écht goede tempura te kunnen maken, heb je veel ervaring nodig. Bij goede tempura draait het om perfectie; het krokante paneerlaagje, de kerntemperatuur, de gaarheid van je product en de hoeveelheid zout. Als dat allemaal precies klopt, dan is tempura misschien wel het lekkerste wat er bestaat.
Zorg ervoor dat de ingrediënten die je frituurt zo droog mogelijk zijn voordat je ze door het beslag haalt. Houd het beslag en de bloem zo koud mogelijk. Dit zorgt ervoor dat de gluten in de bloem zich zo min mogelijk kunnen ontwikkelen en het beslag licht en knapperig wordt. Je kunt op dezelfde manier tempura van aubergine, pompoen, shiitake, paprika en/of zoete aardappel maken.”
Tempura van witte asperges, garnalen en shiso uit ‘Hokkai’
- Maak met een mes 4 tot 5 kleine inkepingen in de tijgergarnalen en rek ze iets uit. Dep de garnalen en witte asperges goed droog met keukenpapier en leg ze 30 minuten in de koelkast.
- Klop het ei los en meng met het koolzuurhoudende water. Zet ook
30 minuten in de koelkast. - Zeef de bloem en zet 30 minuten in de vriezer.
- Meng alle ingrediënten voor de tendashi-saus in een kleine steelpan. Breng op middelhoog vuur aan de kook en laat
2 minuten koken. Zet apart. - Verhit de zonnebloemolie in een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur tot 170°c.
- Wentel de asperges, garnalen en shisobladeren door de koude bloem en klop het overtollige bloem eraf.
- Meng 50 gram bloem door het eimengsel. Meng zo min mogelijk, anders wordt het beslag plakkerig. Het is niet erg als de bloem niet helemaal is opgenomen door het eimengsel.
- Doop de asperges in het beslag en laat goed uitlekken. Leg de asperges in de hete olie en frituur 3 minuten. Draai regelmatig om. Haal met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Herhaal met de garnalen en de shisobladeren. Frituur de shisobladeren maar 1 minuut.
- Warm de tendashisaus op. Serveer de tempura met de saus en de citroenpartjes.
Hokkai – De Japanse keuken voor de thuiskok is nu te koop voor 34,50.
Meer Japanse gerechten:
- Boterzachte udon noodles met miso-zalm
- ‘Ramen egg’ (eieren in sojasaus) voor bij Japanse noedelsoep
- Ramen tom yum goong uit ‘Ramen Forever’ van Tim Anderson