Een heerlijk simpele tapa: Chorizo Infierno (vlammende chorizo)
Dat de Spaanse keuken méér is dan Jamón Ibérico en patatas bravas, wordt met “In de keuken van het Spaanse dorp Polopos” duidelijk. Dit kookboek – dat wellicht een belletje doet rinkelen van het TV-programma – bevat ontzettend lekkere Spaanse steekgerechten, opgeschreven door Wijnand Boon. Van lamsstoofpot tot torta de Santiago (amandeltaart) en deze geflambeerde chorizo: Spaanse gezelligheid was nog nooit zo dichtbij.
Wijnand: “Als je alle afleveringen van Het Spaanse Dorp: Polopos gezien hebt, dan hoef ik hier niet al te veel over uit te leggen. Hoeveel e-mails en berichten via sociale media wij niet hebben ontvangen met de vraag: ‘Wat is dat gerecht met die geflambeerde worst, dat Wijnand steeds klaarmaakt?’
We ontvingen op een gegeven moment een e-mail van een internetwinkel die Portugese producten verkoopt, waarin we werden bedankt voor alle bestellingen van de asador, een aardewerken bakje dat speciaal voor deze bereidingswijze van chorizo is gemaakt. Het bakje was niet aan te slepen! In Spanje hebben ze een eigen variant, maar ik heb het gerecht leren kennen toen ik kok was in Lissabon en heb daar mijn asador aangeschaft. We maken het nog steeds regelmatig klaar voor onze gasten en het blijft altijd spectaculair.”
Chorizo Infierno
Verwijder indien aanwezig het touwtje en de ijzeren ringetjes van de worst. Kerf de worst aan beide zijden om de 3 mm in met ondiepe sneden.
Doe de alcohol in de asador en plaats de chorizo erboven. Steek de alcohol aan met een lange lucifer of een fornuisaansteker. Keer de chorizo om de minuut en gril de worst in circa 6 minuten gaar.
Snijd de chorizo in plakjes van 1 centimeter en serveer direct.
In de keuken van het Spaanse dorp Polopos van Wijnand Boon is vanaf 6 oktober 2021 online verkrijgbaar voor € 27,50,-